12 fantheorieën die de betekenis van bekende films totaal veranderen

KKees van den Berg 15 november 2023 18:46

Fantheorieën geven een nieuwe draai aan onze favoriete films. In het tijdperk van het internet hebben deze theorieën een enorme vlucht genomen, vaak met verrassende interpretaties als resultaat. Hier bespreken we de meest populaire en intrigerende fantheorieën over beroemde films.

Fantheorieën zijn een fenomeen dat in het digitale tijdperk meer de aandacht heeft gekregen. Mensen kijken naar hun favoriete films en zoeken naar aanwijzingen van een geheim verhaal of een duistere wending. Deze theorieën voegen een extra laag toe aan het filmkijken, met soms verrassende interpretaties tot gevolg.

Het intrigerende Pixar-universum

Een van de meest spraakmakende theorieën in de cinema is de 'Pixar-theorie'. Deze stelt dat alle producties van Pixar zich afspelen binnen hetzelfde universum. Aanhangers van de theorie wijzen op de vele personages die in verschillende Pixar-films opduiken, vaak als paaseieren die je gemakkelijk kunt missen. Hoewel de theorie met elke nieuwe release iets twijfelachtiger wordt, blijft hij intrigerend.

Is Jar Jar Binks een Sith Lord?

Een veelbesproken theorie draait om Jar Jar Binks, het klunzige buitenaardse personage uit Star Wars. Volgens de theorie is Jar Jar in werkelijkheid een Sith Lord. Er zijn een aantal overtuigende argumenten voor deze theorie, zoals zijn chaotische manier van bewegen die zijn tegenstanders in gevechten “verbazingwekkend” weet te verslaan, en het feit dat hij zich een weg weet te banen naar een senaatspositie, waar hij uiteindelijk de machtsovername van Palpatine instelt.

De taalkundige twist in Guardians of the Galaxy

Een andere interessante theorie betreft de film Guardians of the Galaxy. Volgens sommige fans vloeken alle personages in de film, behalve Peter Quill. Zij stellen dat de buitenaardse personages eigenlijk niet in het Engels spreken, maar dat hun taal wordt vertaald voor Peter en het publiek via Quill's universele vertaler. Aangezien Quill als kind werd ontvoerd van de aarde, kent hij de taal die deze ruwe personages gebruiken niet.

Een duistere interpretatie van Charlie and the Chocolate Factory

De film Charlie and the Chocolate Factory wordt door een bepaalde fantheorie in een heel ander licht gezien. Volgens deze theorie straft Willy Wonka de kinderen in plaats van hen te belonen. Het zou betekenen dat het overdragen van zijn magische chocoladefabriek aan de onschuldige Charlie Bucket eigenlijk zijn grootste straf is: een leven als een disfunctionele, wraakzuchtige kluizenaar.

Heeft Aladdin nog een wens over?

In de animatiefilm Aladdin, is er een theorie die stelt dat Aladdin aan het einde van het verhaal nog een wens over heeft. De theorie is gebaseerd op het idee dat de geest, met zijn vermogen om eeuwen in de toekomst te zien, alle gebeurtenissen die na de eerste wens plaatsvinden regisseert om Aladdin tot prins te maken. Dit zou betekenen dat Aladdin aan het eind van het verhaal nog een wens over heeft. Een vervolg, iemand?

Is The Rock een geheim Bond-vervolg?

Een andere intrigerende theorie draait om de film The Rock. Volgens deze theorie speelt Sean Connery's personage, John Mason, in werkelijkheid een oudere versie van James Bond. De tijdslijn klopt, en in de film wordt vermeld dat John Mason niet zijn echte naam is. Hoewel de theorie overtuigend is, heeft de producer ontkend dat de schrijvers deze connectie in gedachten hadden.

Is The Rock een geheim Bond-vervolg?

Een andere populaire theorie, dit keer over de film Skyfall, stelt dat het personage Kincade, gespeeld door Albert Finney, in feite een oudere versie van Sean Connery's James Bond is. Regisseur Sam Mendes heeft bevestigd dat er discussies waren om Connery de rol te laten spelen. Dit zou betekenen dat Skyfall zowel de Bond-films van Craig als die van Connery in hetzelfde universum plaatst, en wellicht zelfs alle andere Bond-films.

Bird Box: Een apocalyptisch visioen?

Een populaire theorie rondom de Netflix-thriller Bird Box stelt dat de ongeziene monsters die mensen tot zelfmoord aanzetten eigenlijk engelen zijn en dat de film een weergave is van de rapture. Dit geeft een hele nieuwe betekenis aan de hachelijke situatie van de personages en de grimmige sfeer van de film.

Het mysterie van de Blair Witch

Een theorie over The Blair Witch Project stelt dat de Blair Witch in feite niet bestaat. Volgens deze interpretatie hebben Mike en Josh Heather naar het bos gelokt, een aantal angstaanjagende gebeurtenissen geënsceneerd en haar vervolgens vermoord. Hoewel er logistieke redenen zijn waarom deze theorie waarschijnlijk niet de officiële uitleg is, voegt het een huiveringwekkende nieuwe dimensie toe aan de film.

Het raadsel van Cobb's totem in Inception

In Christopher Nolan's film Inception krijgen de personages te horen dat ze een persoonlijke 'totem' moeten maken om hen te helpen bepalen of ze zich in de echte wereld of in een droom bevinden. In de film wordt gesuggereerd dat Cobb's totem de draaitol is die hij heeft geërfd van zijn overleden vrouw Mal. Echter, veel kijkers hebben opgemerkt dat Cobb zijn eigen totem zou hebben gehad, met sommigen die suggereren dat het in feite Cobb's ring was.

Is Stan Lee The Watcher in het Marvel Cinematic Universe?

Voor zijn overlijden in 2018 maakte de legendarische striptekenaar Stan Lee talloze cameo's in verfilmingen van zijn werk, waaronder in alle films binnen het Marvel Cinematic Universe (MCU). Fans speculeren dat Stan Lee eigenlijk de hele tijd één personage speelde: The Watcher, een intergalactische waarnemer uit de Marvel-strips. Deze theorie wordt versterkt doordat Stan Lee in Guardians of the Galaxy Vol 2 te zien is terwijl hij, verkleed als astronaut, met twee watchers praat over zijn vroegere avonturen.

Rod's fantasie in Get Out?

In de populaire film Get Out van regisseur Jordan Peele, speelt Lil Rel Howery de rol van Rod Williams, een agent van de luchthaven TSA en beste vriend van Chris, gespeeld door Daniel Kaluuya. Een fantheorie stelt dat de gebeurtenissen van de film na Chris' bezoek aan de ouders van zijn vriendin Rose eigenlijk de angstige fantasieën van Rod zijn, wat het einde van de film zou verklaren, waarin Rod de dag redt. Peele heeft deze theorie echter in een interview verworpen.

Afbeelding: 'Guardians of the Galaxy', TMDb

Meer artikelen