17 fascinerende feiten over Disney die elke fan moet weten

DDavid Meijer 14 november 2023 16:17

Wie houdt er nu niet van Disney? Maar hoeveel weet je echt over dit wereldberoemde entertainmentbedrijf? Dit zijn 17 verrassende en fascinerende feiten over Disney die elke fan zal interesseren.

Geboortedag animatie-iconen

Mickey en Minnie Mouse zijn niet alleen een iconisch duo op het scherm, maar delen ook exact dezelfde verjaardag. Beide personages debuteerden op 18 november 1928 in de film 'Steamboat Willie', wat hen tot tijdloze figuren in de animatiewereld maakt.

Doorbraak in kleurenanimatie

De Silly Symphony-kortfilm 'Flowers and Trees' heeft een speciale plek in de Disney-geschiedenis als de eerste animatiefilm in kleur. Deze technologische doorbraak met Technicolor leverde Disney zijn allereerste Oscar op.

Eerste geluidskleurtekenfilm

'Fiddlesticks', gemaakt door Ub Iwerks na zijn vertrek bij Disney, was een pionier op het gebied van geluidskleurfilms. Hoewel het nog geen volledige kleur gebruikte, zette het een belangrijke stap in de evolutie van de animatie.

Herkomst van de 'Disney Vault'

De term 'Disney Vault' refereert aan de praktijk van Disney om films tijdelijk uit de bioscoop te halen en later weer opnieuw uit te brengen. Deze strategie werd later ook ingezet om de verkoop van VHS-banden te stimuleren.

Eerste 'Vault' heruitgave

'Snow White and the Seven Dwarfs' zette de trend voor het opnieuw uitbrengen van Disney-films. Dit gebeurde voor het eerst in 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, uit financiële noodzaak.

Einde van een traditie

Met de release van 'The Little Mermaid' op VHS, nam Disney afscheid van het langdurige beleid van bioscoop-heruitgaven. Deze stap naar home video betekende een belangrijke verschuiving in de bedrijfsstrategie van Disney.

Pionier op home video

In 1985 werd 'Pinocchio' de eerste Disney-klassieker die op home video beschikbaar kwam, hoewel Disney aanvankelijk aarzelde om zijn animatiefilms op VHS uit te brengen. De film werd tegen een premium prijs verkocht.

Disney Vault in het streamingtijdperk

Met de lancering van de streamingservice Disney+ is de 'Disney Vault' als marketingconcept verleden tijd geworden. Het volledige Disney-filmarchief is nu beschikbaar voor streaming.

Begin van Disney-merchandising

In 1930 werd een schrijftablet met Mickey Mouse het eerste stuk Disney-merchandise. De licentie deal was een financiële noodzaak voor Walt Disney en opende de deuren naar inkomsten middels merchandising.

Oswald, de gelicenseerde voorganger

Voordat Mickey Mouse het licht zag, was Oswald the Lucky Rabbit het eerste Disney-personage dat werd gelicenseerd voor merchandise. Disney bezat destijds de rechten echter niet, omdat Oswald voor Universal werd geproduceerd.

Oswald terug bij Disney

Het verlies van de rechten op Oswald the Lucky Rabbit was een doorn in het oog van Walt Disney. CEO Bob Iger heeft deze rechten in 2006 teruggehaald naar Disney, waardoor Oswald weer deel uitmaakt van het Disney-universum.

Disney's stap naar horror

Disney waagde zich met 'The Watcher in the Woods', met Bette Davis in de hoofdrol, aan een meer volwassen genre. Echter, de film flopte na negatieve recensies en noodzakelijke reshoots.

Eerste vertolking Mary Poppins

Vóór Julie Andrews werd Mary Poppins vertolkt door Mary Wickes in een TV-adaptatie uit 1949. Andrews speelde de rol later enkele keren op televisie, maar nooit meer in de bioscoop.

Eerste take Lansbury's hit

Angela Lansbury zong 'Beauty and the Beast' in één keer perfect in, ondanks een stressvolle reis vooraf. Deze eerste opname is precies wat we in de film horen.

Recordkosten 'Tangled'

'Tangled' staat bekend als de duurste animatiefilm ooit, mede door de lange ontwikkelingstijd, de kosten voor nieuwe animatiesoftware en het intensieve animatieproces.

Kostbaar 2D animatieproject

'Treasure Planet' kostte tot $140 miljoen om te maken en is daarmee de duurste 2D animatiefilm. Ondanks dat het nu een cultklassieker is, was het destijds een commerciële mislukking.

Catchy 'DuckTales'-thema

Het themalied van 'DuckTales', geschreven door Mark Mueller, is beroemd omdat het onweerstaanbaar catchy is. Mueller schreef het in slechts 45 minuten, op verzoek van Disney die geen traditioneel 'tekenfilmliedje' wilde.

Afbeelding: 'Mickey: The Story of a Mouse', TMDb

Meer artikelen