20 jaar later leert 'Elf' ons nog steeds over de moeilijkheden van volwassen worden

RRoos Verhoeven 24 november 2023 14:24

De film 'Elf', die nu 20 jaar geleden gemaakt is, herinnert ons eraan dat het oké is om je nog steeds onzeker te voelen in on 'volwassen worden'. De film toont op een eerlijke manier de onzekerheden en moeilijkheden van het volwassen worden door de ogen van Buddy (Will Ferrell), een mens die opgroeit op de Noordpool tussen elfen.

De blijvende aantrekkingskracht van 'Elf'

Door de jaren heen heeft 'Elf' een cultstatus verworven onder kerstfilms. De combinatie van memorabele citaten, humor en feelgood-charme maakt het tot een favoriet bij velen. De film herinnert ons eraan dat het niet erg is om ons als volwassenen soms verward, eenzaam en misplaatst te voelen, net zoals we ons in onze jeugd misschien ook zo voelden.

'Elf' werd gefilmd in New York City in 2002, kort na de tragische gebeurtenissen van 9/11. Dit draagt bij aan de eerlijkheid en volwassenheid die de film uitstraalt. In tegenstelling tot de vaak overdramatische liefdesverhalen en relaties die in andere kerstfilms worden geportretteerd, biedt 'Elf' een meer realistische weergave van het leven.

Bekijk heir de trailer van 'Elf':

Buddy's worsteling met volwassenheid

Het personage Buddy, gespeeld door Will Ferrell, belichaamt de ongemakkelijke overgang naar volwassenheid. Hij groeit op als een elf op de Noordpool, maar ontdekt dat hij eigenlijk een mens is en probeert zich aan te passen aan het leven in de menselijke wereld. Het is precies deze struggle die de uitdagingen en de onzekerheden laat zien die gepaard gaan met het volwassen worden.

Buddy blijft trouw aan zijn speelse, kinderlijke aard, zelfs als hij probeert zich aan te passen aan het leven in Manhattan. Dit benadrukt een centraal thema van de film: het is oké om je soms onzeker te voelen en om niet precies te weten wat je moet doen: een ervaring van veel volwassenen die zich soms overweldigd voelen door de eisen en verwachtingen van het volwassen leven.

Aan het einde van 'Elf' komt Buddy in actie om Kerstmis te redden en de kerstsfeer te herstellen onder de geharde New Yorkers wat ons laat zien dat het belangrijk is om trouw te blijven aan onszelf, zelfs als we onder druk staan van de volwassen wereld. De film herinnert ons eraan dat het compleet normaal is om te groeien en te veranderen, maar dat we niet moeten vergeten wie we in wezen zijn.

'Elf' is op dit moment in Nederland te zien op HBO Max.

Afbeelding: 'Elf', TMDb

Meer artikelen