2023: Het grootste jaar ooit voor 'Suits' op streamingdiensten

DDavid Meijer 31 januari 2024 18:03

In 2023 vestigde de populaire serie 'Suits' een nieuw record als de meest gestreamde serie gedurende een jaar in de geschiedenis van de Nielsen-ranglijsten. Daarnaast behaalde 'Ted Lasso' op Apple TV+ de meest bekeken originele serie, ondanks dat het op de platform met het minste aantal abonnees wordt uitgezonden.

Nieuw record voor 'Suits'

De populaire serie 'Suits' heeft een nieuw record bereikt aan het einde van 2023. Het is nu de meest gestreamde show in de loop van een jaar in de (toegegeven korte) geschiedenis van Nielsen's rangschikkingen. De serie heeft ongeveer 57,7 miljard kijkminuten opgeleverd, het hoogste jaarlijkse totaal dat Nielsen ooit heeft opgetekend in de vier jaar dat het jaarlijkse streamingtotalen publiceert.

'Ted Lasso' verrast met nummer 1 positie

Ondanks dat Apple TV+ de minste abonnees heeft van alle platforms die Nielsen meet, was 'Ted Lasso' de meest bekeken originele serie. Het is de eerste serie die niet op Netflix wordt uitgezonden die een nummer 1-notering behaalt in de Nielsen's jaarlijkse rangschikkingen. Zo zeer zelfs dat Nielsen in eerste instantie dacht dat er een fout was gemaakt in de berekeningen, maar na controle bleek dit niet het geval.

Aanzienlijke groei in streamingvolume

Volgens Nielsen is het volume van streaming met 21 procent gestegen in 2023. Amerikaanse tv-kijkers hebben meer dan 21 miljoen jaar besteed aan het kijken naar streaming. Dat komt overeen met iets meer dan 11 biljoen minuten, of 183,96 miljard uur. Dit is het tweede opeenvolgende jaar dat de streamingtijd met meer dan 20 procent is gegroeid.

Het afgelopen jaar zagen we dat verschillende streamingplatformen afstapten van het idee om al hun eigen series en films te monopoliseren. In plaats daarvan begonnen ze licenties opnieuw te omarmen als een bron van inkomsten en een marketinginstrument. Zeven van de top 10 series van 2023 worden gestreamd op Netflix, maar drie daarvan - 'Suits' (ook op Peacock), 'NCIS' (Paramount+) en het Canadese drama 'Heartland' (Hulu en Peacock in de VS) zij ook op andere paltformen te zien.

De top 10 streamfilms van 2023 bevestigen het belang van grote bekende titels, vooral als het gaat om films gericht op kinderen en gezinnen. De twee grootste films, 'Vaiana' (11,6 miljard minuten van het bekijken) en 'Encanto' (9,7 miljard), bevinden zich al meer dan twee jaar op Disney+.

Meer artikelen