45 jaar 'Superman': De bekende cast van de klassieke film uit 1980

DDavid Meijer 18 december 2023 12:25

Het is 45 jaar geleden sinds de iconische superheldenfilm 'Superman' voor het eerst in de bioscopen verscheen. We kijken terug op de film en de cast.

Het begin van Superman

Het is alweer 45 jaar geleden dat de iconische film 'Superman' voor het eerst op het witte doek verscheen. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige strip en volgt het personage Kal-El, beter bekend als Clark Kent, waarvan de rol werd gespeeld door acteur Christopher Reeve. Sinds de release van de film in 1978 is het verhaal meerdere malen opnieuw gemaakt en hebben verschillende acteurs, waaronder Dean Cain, Henry Cavill en Tyler Hoechlin, de rol van Superman op zich genomen in populaire series als 'Smallville'.

Rollen in 'Superman'

De titelrol in 'Superman' uit 1978 werd dus vertolkt door Christopher Reeve. Zijn vertolking van de Man of Steel leverde hem een BAFTA-nominatie op voor beste nieuwkomer. Reeves carrière bleef groeien, met rollen in onder andere 'Superman II', 'Deathtrap' en 'Superman III'. Helaas kwam zijn carrière tot een tragisch einde toen hij in oktober 2004 op 52-jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand.

Margot Kidder speelde naast Reeve ook in 'Superman. Zij nam de rol van Lois Lane op zich. Ook na 'Superman' bleef Kidder actief in Hollywood, met rollen in films als 'The Amityville Horror', 'Superman II' en 'Some Kind of Hero'. Haar leven nam een trieste wending toen ze in mei 2018 op 69-jarige leeftijd door zelfmoord overleed.

Een van de meest memorabele figuren uit 'Superman' was daarnaast ongetwijfeld de schurk Lex Luther, gespeeld door de getalenteerde Gene Hackman. Hackman voegde een unieke flair toe aan het personage dat hem tot een van de meest onvergetelijke schurken in de filmgeschiedenis maakte en maakte naast deze film nog vele andere mooie en grote films, waaronder 'The Firm' en 'Crimson Tide'.

Marlon Brando, die al een tweevoudig Academy Award-winnaar was, nam de rol van Jor-El op zich in 'Superman'. De prestatie van Brando in deze film is nog steeds een van de meest indrukwekkende in zijn al indrukwekkende carrière. Helaas overleed Brando in juli 2004 op 80-jarige leeftijd aan longfalen. Zijn nalatenschap kennnen we echter allemaal met onder meer 'Apocalypse Now' dat in 1979 uitkwam en natuurlijk 'The Godfather' uit 1972. Na Superman speelde hij ook nog in Superman II.

Afbeelding: 'Superman', TMDB

Meer artikelen