'Aftersun': De beste bioscoopfilm van 2023 volgens Nederlandse critici

KKees van den Berg 29 december 2023 14:29

Volgens de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) is 'Aftersun' de beste bioscoopfilm van 2023. Met Paul Mescal in de hoofdrol heeft deze film de lof van meer dan 50 Nederlandse critici gekregen.

KNF benoemt 'Aftersun' tot beste bioscoopfilm van 2023

Al ruim twee decennia lang kiest de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) jaarlijks de beste bioscoopfilm van het jaar. Dit is geen eenvoudige taak aangezien de jury bestaat uit meer dan 50 Nederlandse critici die de keuze maken. Dit jaar viel de keuze op 'Aftersun', een film met de getalenteerde Paul Mescal in de hoofdrol. Het feit dat 'Aftersun' deze prestigieuze titel heeft weten te bemachtigen spreekt boekdelen over de kwaliteit van de film en het acteerwerk van Mescal.

Eerdere winnaars van de prestigieuze KNF-prijs

De traditie van de KNF om prijzen uit te reiken aan films dateert al van de jaren 80. Maar sinds 2003 wordt er een ultieme prijs uitgereikt: de beste bioscoopfilm van het jaar. In het verleden hebben films zoals 'Sin City', 'La grande bellezza', 'The Dark Knight' en 'Boyhood' deze eer gekregen. Deze films die geregisseerd zijn door enkele van de grootste regisseurs en met enkele van de beste acteurs van hun tijd hebben deze prijzen mijns inziens altijd enorm verdiend.

Het verhaal achter de film 'Aftersun'

'Aftersun' biedt meer dan alleen onderhoudend drama. Het is een film die de kijker meeneemt in een reis door het leven van Sophie, een personage dat twintig jaar na dato terugkijkt op de herinneringen aan haar laatste vakantie met haar idealistische vader. Deze diep ontroerende en persoonlijke film werd geregisseerd door de Schotse regisseur Charlotte Wells die met haar regie de gevoeligheid en complexiteit van deze vader-dochter-relatie wist te vangen.

Hoewel 'Aftersun' de felbegeerde titel van beste bioscoopfilm van het jaar wist te bemachtigen waren er ook andere films die hoge ogen gooiden bij de jury. Zo eindigde Christopher Nolans blockbuster 'Oppenheimer' op de tweede plaats gevolgd door 'Past Lives', een film geregisseerd door Celine Song. Beide films hebben op hun eigen manier indruk gemaakt op de jury en het publiek en hebben bijgedragen aan het succesvolle filmjaar 2023.

Meer artikelen