Alles over de live-action-adaptatie 'Yu Yu Hakusho' op Netflix

KKees van den Berg 14 december 2023 16:34

Yu Yu Hakusho is een manga van Yoshihiro Togashi die een belangrijke invloed heeft gehad op de Japanse popcultuur. Nu heeft Netflix vandaag een live-action-adaptatie van deze manga uitgebracht. Hier gaan we dieper in op de achtergrond, de impact en het creatieve proces achter deze productie.

De invloed en populariteit van Yu Yu Hakusho

Met meer dan 78 miljoen exemplaren in omloop sinds de manga voor het eerst werd gepubliceerd in het Weekly Shōnen Jump magazine in 1990 heeft het een enorme wereldwijde impact gehad. De manga valt op door het verhaal over puberale helden die strijden tegen yōkai (bovennatuurlijke monsters), wat een blauwdruk heeft gevormd voor veel hedendaagse manga's. Heden ten dage heeft het al een anime-versie geïnspireerd die werd uitgezonden op Cartoon Network in de VS en zelfs twee geanimeerde films, meerdere videogames en een toneelstuk in 2019.

De live-action adaptatie door Netflix

Als een belangrijk voorbeeld van het shōnen-genre, een categorie gericht op jongens, heeft Yu Yu Hakusho een diepe impact gehad op haar lezers. Nu heeft Netflix het verhaal nieuw leven ingeblazen met een live-action-adaptatie. De serie die geregisseerd wordt door Shô Tsukikawa, bestaat uit vijf 55 minuten durende afleveringen en brengt de geliefde personages en het unieke verhaal naar een nieuw medium. De druk om recht te doen aan het originele materiaal was volgens Tsukikawa enorm, die de afgelopen drie jaar onder grote druk stond om dit project tot een succes te maken.

Het onconventionele verhaal van Yu Yu Hakusho

Het intrigerende verhaal van Yu Yu Hakusho begint op een onverwachte manier met de dood van de protagonist Yusuke, een rebelse tiener met een voorliefde voor gevechten. Ondanks zijn rebelse gedrag komt een glimp van vriendelijkheid naar boven wanneer Yusuke een kind uit een auto-ongeluk redt door zelf de klap op te vangen en te sterven. Deze onverwachte goede daad zorgt ervoor dat Koenma, de zoon van de heerser van het spirituele rijk, Yusuke een kans geeft om opnieuw te leven op voorwaarde dat hij een Spirit Detective wordt om de demonen die in de menselijke wereld infiltreren tegen te houden.

Volgens Akiko Sugawa-Shimada, een professor die anime en manga bestudeert aan de Nationale Universiteit van Yokohama, is Yu Yu Hakusho een zeer Japans verhaal. Het vertegenwoordigt de typische thema's die vaak worden aangetroffen in shōnen-verhalen, zoals de reis van de held, vriendschap en het overwinnen van tegenslagen als een team. De unieke benadering van Togashi injecteert deze verhalen met humor en nuance waardoor zijn manga zich onderscheidt van zijn tijdgenoten. Daarnaast zijn de personages van Yu Yu Hakusho ook populair vanwege hun aantrekkelijkheid, vooral bij vrouwelijke lezers en kijkers.

Ondanks het gemengde succes van eerdere live-action-adaptaties van anime, geloofde Tsukikawa dat Yu Yu Hakusho klaar was voor een dergelijke transformatie. Volgens hem was het technologisch gezien een lange tijd niet mogelijk om een live-action-versie van de manga te maken in Japan. Maar met de huidige technologieën, en de inzet voor realisme van het productieteam, heeft Netflix een adaptatie gemaakt die trouw blijft aan de essentie van de oorspronkelijke manga en deze op een realistische manier naar het scherm brengt.

'Yu Yu Hakusho' is nu te zien op Netflix.

Meer artikelen