Alles over 'Griselda' op Netflix: de nieuwe serie over de 'Godmother of Cocaine'

DDavid Meijer 26 januari 2024 15:52

Netflix's nieuwe serie 'Griselda', met Sofia Vergara in de hoofdrol, vertelt het fictieve verhaal van de opkomst en ondergang van de 'Godmother of Cocaine'. Hoe vergelijkt deze versie zich met het echte leven van de beruchte drugsbaron Griselda Blanco?

Griselda: fictieve weergave van een beruchte drugsbaron

De nieuwe Netflix-serie 'Griselda' biedt een fictieve kijk op het leven van Griselda Blanco, een beruchte Colombiaanse drugsbaron, ook bekend als de 'Godmother of Cocaine'. De serie, met Sofia Vergara in de hoofdrol, geeft een menselijker beeld van deze figuur dan tot nu toe vaak in de media is geschetst. De serie volgt haar gewelddadige opkomst en uiteindelijke ondergang tijdens de drugsoorlogen in Miami in de jaren 70 en 80.

Griselda Blanco: een moeilijke jeugd

Griselda Blanco had een ruwe start in het leven. Ze werd geboren in Cartagena, Colombia, in 1943, en groeide op in een tijd dat de cocaïnehandel in Zuid-Amerika floreerde. Blanco's jeugd was getekend door armoede, en ze werd al op jonge leeftijd betrokken bij drugs, seksarbeid en criminaliteit. Ondanks deze omstandigheden wist ze uit te groeien tot een van de meest gevreesde figuren in de drugswereld.

Blanco's invloed en macht in de drugswereld waren enorm. Ze was verantwoordelijk voor het smokkelen van tonnen cocaïne van Colombia naar de Verenigde Staten en zou naar verluidt verantwoordelijk zijn geweest voor de dood van meer dan 200 mensen in verschillende delen van de wereld, waaronder Colombia, Florida, New York en Californië. Haar onstuitbare opkomst en uiteindelijke ondergang zijn centrale thema's in de Netflix-serie 'Griselda'.

Een van de meest dramatische momenten in 'Griselda' is het moment waarop Blanco haar man Alberto Bravo neerschiet in een fit van woede. Hoewel dit voor veel drama zorgt in de serie, is er geen concreet bewijs dat dit ook in het echte leven is gebeurd. Het is een van de vele gevallen waarin de serie de werkelijkheid naar haar hand zet om een meeslepend verhaal te vertellen.

In 'Griselda' maakt de Colombiaanse singer-songwriter Karol G haar acteerdebuut. Ze speelt het personage Carla, een jonge vrouw die voor Griselda Blanco werkt en uiteindelijk uitgroeit tot een van haar belangrijkste werknemers. Hoewel Carla een fictief personage is, geeft haar rol in de serie een beeld van de mensen die in de orbit van Blanco leefden en werkten, en van de impact die Blanco op hun leven had.

Controverse rondom de release van 'Griselda' op Netflix

De release van 'Griselda' is niet zonder controverse gegaan. De familie van Griselda Blanco heeft een rechtszaak aangespannen tegen Netflix en Sofia Vergara, in een poging de release van de show te stoppen. De familie beweert dat de serie ongeautoriseerd gebruikmaakt van hun familiebeeld en gelijkenis, wat leidt tot interessante vragen over de grenzen van artistieke vrijheid en de rechten van echte mensen die in fictieve werken worden geportretteerd.

Meer artikelen