Apple TV+ stelt nieuw beloningsmodel voor aan contentmakers

KKees van den Berg 14 mei 2024 17:12

In een poging om een passend nieuw beloningsmodel te bedenken voor contentmakers sinds de schrijversstaking, heeft Apple TV+ een innovatief model voorgesteld dat suggereert dat makers betaald worden op basis van de prestaties van hun serie of film.

Apple's nieuwe compensatiemodel

Apple neemt de leiding in het vinden van een nieuwe manier om contentmakers te belonen. Volgens Bloomberg heeft Apple gesprekken gevoerd met talentvertegenwoordigers om een nieuw compensatiemodel voor te stellen. Dit model zou makers betalen op basis van hoe een serie of film presteert, in plaats van vooraf een grote som geld te betalen om de backend-inkomsten van een individu uit te kopen. Dit is een interessante ontwikkeling in de zoektocht naar een eerlijke beloningsstructuur voor contentmakers.

Criteria voor compensatie

Het voorgestelde compensatiemodel van Apple is gebaseerd op drie criteria. Allereerst kijken ze naar het aantal mensen dat zich aanmeldt om de serie of film op Apple TV+ te bekijken. Ten tweede houden ze rekening met de hoeveelheid tijd die kijkers besteden aan het bekijken van de content. En tot slot bepalen ze de kosten van het programma in relatie tot het aantal kijkers. Dit nieuwe model zou voor een eerlijkere verdeling van de inkomsten kunnen zorgen en stimuleert makers om kwalitatief hoogstaande content te produceren.

Voorlopig plan van Apple

Hoewel het voorgestelde model van Apple veelbelovend klinkt, is het nog niet definitief. Het bedrijf is nog steeds op zoek naar feedback van talent en hun vertegenwoordigers. Bovendien geldt dit model alleen voor producties die intern door Apple zijn gemaakt en dus niet voor producties die zijn aangekocht. Dit zou kunnen betekenen dat we in de toekomst een verschil gaan zien in de manier waarop verschillende soorten content worden beloond op Apple TV+.

Apple is niet de enige die op zoek is naar nieuwe manieren om contentmakers te belonen. Andere streaminggiganten, zoals Netflix en Amazon, zijn ook bezig met het uitwerken van eigen voorstellen om creatief talent te compenseren. Hoewel er nog geen concrete plannen naar buiten zijn gekomen, toont dit aan dat de industrie als geheel zich bewust is van de noodzaak om nieuwe compensatiestructuren te ontwikkelen om talent op een eerlijke manier te belonen.

De opkomst van streamingdiensten heeft de traditionele betalingsstructuren in Hollywood op zijn kop gezet. Voorheen werden makers vaak gecompenseerd op basis van het succes van hun werk, bijvoorbeeld door middel van residuals of punten op een box-office hit. Streamingdiensten, met Netflix voorop, begonnen echter creatieven te betalen alsof elke serie of film een succes was, wat leidde tot ontevredenheid onder makers en uiteindelijk de schrijversstaking veroorzaakte.

Meer artikelen