Cannes 2024: 'Anora' van Sean Baker ook volgens critici beste film

DDavid Meijer 28 mei 2024 12:22

Critici van over de hele wereld zijn het erover eens: 'Anora' van Sean Baker is de beste film van het Cannes Filmfestival 2024. De film kreeg niet alleen de Palme d'Or, maar werd ook door 55 critici op IndieWire uit vijf continenten tot beste film gekozen.

'Anora' op nummer één volgens critici

In de jaarlijkse enquête van critici over de beste films van het Cannes Film Festival, is het vaak gebruikelijk dat de critici het niet eens zijn met de prijzen die door de festivaljury zelf worden uitgereikt. Maar dit jaar, in 2024, is daar absoluut geen sprake van. De beste films van het festival, gekozen door 55 critici van over de hele wereld, werden gekroond met 'Anora' van Sean Baker op nummer één. Het is ook niet verrassend dat deze film de Palme d'Or won.

Spannende resultaten van de stemmen

Vorig jaar was 'The Zone of Interest' van Jonathan Glazer de nummer één keuze in de poll van IndieWire, wat verschilde van de Palme d'Or winnaar 'Anatomy of a Fall' van Justine Triet. Een interessant feit moet hier genoemd worden: het enthousiasme van de stemmers voor 'The Zone of Interest' was veel sterker, aangezien het bijna de helft van alle stemmen voor beste film kreeg. Dit jaar kreeg 'Anora', met in de hoofdrol Mikey Madison, ongeveer een kwart van het totaal aantal stemmen voor beste film (13 stemmen van de 55 critici). 'The Seed of the Sacred Fig' van Mohammad Rasoulof miste het net met slechts twee stemmen. 'All We Imagine as Light' van Payal Kapadia en 'Emilia Perez' van Jacques Audiard eindigden elk op de derde plaats met negen stemmen elk.

Intrigerend genoeg kwam 'The Substance' van Coralie Fargeat niet eens in aanmerking voor de Best Screenplay-categorie, ook al won het de Best Screenplay prijs van de festivaljury tijdens de afsluitende ceremonie in Cannes. In plaats daarvan won Sean Baker zowel de Best Screenplay als Best Director in de poll van IndieWire, evenals Best Film. Fargeat eindigde als tweede voor Best Director. Haar gruwelijke interpretatie van de politiek van roem, schoonheid en jeugd werd geprezen om zijn stijl en onvergetelijke bravoure.

Meer artikelen