Chris Claremont en de veranderingen in de X-Men Comics

DDavid Meijer 4 december 2023 12:15

In 2000 bracht de bekende schrijver Chris Claremont een aantal grote veranderingen aan in de belangrijkste X-Men comics. De komst van nieuwe schurken en gedurfde ideeën zorgden voor een nieuw tijdperk in het X-Men universum.

De terugkeer van Chris Claremont

De X-Men comics hielpen Marvel Comics op de been te blijven in de jaren 90, maar aan het begin van het jaar 2000 was het tijd voor een grote verandering. Om de nieuwe fase van de X-Men comics in te luiden, bracht Marvel schrijver Chris Claremont terug om de leiding te nemen over de comics van X-Men en Uncanny X-Men. Claremont introduceerde nieuwe schurken en verhalen waardoor hij met de X-Men eennieuwe richting in ging.

Hoewel de manier van schrijven van comics sterk was veranderd sinds Claremont de X-Men had verlaten, had Claremont zijn stijl niet aangepast. Dit leidde tot enige weerstand, omdat lezers nu weer door de woordrijke pagina's van Claremont moesten waden. Niettemin bleef Claremont's schrijfstijl klassiek, en stelde hij de lezers in staat om diep in de hoofden van de personages te duiken.

Obstakels in Claremont's run

Het feit dat Claremont's stijl niet was geëvolueerd, presenteerde uiteindelijk enkele obstakels. Comics en in het bijzonder de X-Men comics, waren veel veranderd in de jaren sinds Claremont weg was bij de X-Men. Bovendien werd het duidelijk dat de regimeverandering bij Marvel invloed had op Claremont's run. Al met al schreef hij slechts achttien uitgaven, negen van elk boek. Het is duidelijk dat Claremont verder wilde gaan, maar waar hij de kans niet toe kreeg.

Het experiment van Claremont

Chris Claremont's terugkeer naar X-Men en Uncanny X-Men in het jaar 2000 was een experiment dat niet voor elke fan werkte. Na zijn achttien uitgaven, begon een verhaal genaamd 'Eve of Destruction', dat tamelijk basis was. Claremont's terugkeer wordt misschien niet door iedereen geliefd, maar hij zette uit om iets compleet anders te doen. Hij had gemakkelijk terug kunnen gaan naar bekende terreinen, maar in plaats daarvan probeerde hij iets nieuws.

Afbeelding: 'X-Men', TMDB

Meer artikelen