Christopher Nolan prijst Zack Snyder's Watchmen als zijn tijd vooruit

KKees van den Berg 30 november 2023 16:01

Zack Snyder's film 'Watchmen', uitgebracht in 2009, heeft een grote fan in Christopher Nolan. In een recent interview met The Hollywood Reporter prees Nolan de film als zijn tijd vooruit. Deze erkenning komt van een van de meest gerespecteerde namen in de wereld van de superheldenfilms.

Nolan prijst 'Watchmen' als visionair

In de wereld van superheldenfilms, heeft 'Watchmen' van Zack Snyder nu officiële erkenning gekregen van niemand minder dan Christopher Nolan. De lof komt op een moment dat superheldenfilms steeds meer mainstream aandacht krijgen en een steeds groter deel van de filmcultuur beginnen te vormen. Nolan gelooft dat 'Watchmen' zijn tijd ver vooruit was en het concept van een superheldenteam op een briljante manier ondermijnde, iets wat toen nog niet gebruikelijk was in films. Hij vraagt zich af hoe de receptie van de film zou zijn geweest als deze na 'Avengers' was uitgekomen.

Deze waardering is wederzijds. Snyder beschouwt Nolan niet alleen als een collega, maar ook als een goede vriend binnen de industrie. De twee regisseurs spreken ongeveer eens per maand met elkaar over hun werk en ideeën. Snyder was een van de weinigen die al vroeg een kijkje kreeg in Nolan's nieuwste project 'Oppenheimer', toen het eerder dit jaar werd vertoond in Universal City IMAX.

Snyder's vroege succes met 'Watchmen'

'Watchmen' markeerde de derde keer dat Snyder in de regiestoel zat, na zijn successen met 'Dawn of the Dead' en '300'. De film is een adaptatie van de gelijknamige DC Comics limited serie, gemaakt door Alan Moore en Dave Gibbons. Snyder slaagde erin om de complexiteit en de sfeer van de oorspronkelijke stripserie te vangen en op het grote scherm te brengen, wat hem veel lof opleverde van fans van het bronmateriaal.

Gemengde recensies, maar succes bij fans

Hoewel de film gemengde recensies ontving van critici, werd 'Watchmen' geprezen door fans voor zijn visuele stijl en de manier waarop het conventionele onderwerpen deconstrueerde. De film bracht ongeveer $187 miljoen op aan de wereldwijde box office, een aanzienlijk bedrag gezien het geschatte budget van $130 miljoen. Dit succes geeft aan dat, ondanks de kritiek, de film een aanzienlijke impact heeft gehad en nog steeds heeft op het publiek.

Bekijk hier de trailer:

Het verhaal van 'Watchmen' speelt zich af in een alternatief Amerika in 1985, waar superhelden deel uitmaken van het dagelijks leven. Wanneer een van zijn voormalige kameraden wordt vermoord, onthult de gemaskerde vigilante Rorschach, gespeeld door Jackie Earle Haley, een complot om alle huidige en voormalige superhelden te doden en in diskrediet te brengen. De film is momenteel beschikbaar om te streamen op Prime Video en Max, en biedt een unieke kijk op de wereld van superhelden.

Meer artikelen