Controversie in Tunesië rond Denzel Washingtons rol als Hannibal in Netflix-film

DDavid Meijer 12 december 2023 14:39

Denzel Washingtons aankomende rol als de oude Carthaagse generaal Hannibal in een niuwe Netflix-film zorgt voor controverse in Tunesië, het thuisland van de beroemde militaire leider.

Controverse over de casting van Denzel Washington

Er is ontevredenheid in Tunesië over Denzel Washington die de oude Carthaagse generaal Hannibal speelt in Antoine Fuqua's nieuwe Netflix-film. Deze controverse vindt zijn oorsprong in het feit dat Hannibal werd geboren in Carthago - het huidige Tunis, de hoofdstad van Tunesië - en van West-Aziatische Semitische afkomst was. Het voorstellen van Hannibal als een zwarte Afrikaan roept dan ook vragen op over historische nauwkeurigheid.

Gevaar voor geschiedenisvervalsing

Yassine Mami, een lid van het Tunesische parlement, heeft zijn bezorgdheid geuit over de mogelijkheid van geschiedenisvervalsing. Hij benadrukt het belang van het innemen van een standpunt over deze kwestie. Deze bezorgdheid wordt ook gedeeld door andere Tunesiërs en waarnemers, die Hannibal als een zwarte Afrikaan als een historische fout zien.

Pragmatische reactie van de cultuurminister

In tegenstelling tot de meerderheid van het Tunesische publiek, heeft de Tunesische Minister van Cultuur, Hayet Ketat-Guermazi, een pragmatisch standpunt ingenomen. Zij beschouwt het als een kwestie van fictie en stelt dat Netflix het recht heeft om te doen wat ze willen. Ketat-Guermazi probeert echter wel te onderhandelen met Netflix om een deel van de film in Tunesië op te nemen, in de hoop buitenlandse films terug te brengen naar Tunesië als filmlocatie.

John Logan, een prijswinnende scriptschrijver, heeft de taak op zich genomen om het script voor de aankomende film te schrijven. Logan is bekend van zijn werk aan Martin Scorsese's 'The Aviator' en Ridley Scott's 'Gladiator'. Volgens de officiële synopsis is de film gebaseerd op het leven van de échte krijger Hannibal, die algemeen wordt beschouwd als een van de grootste militaire leiders uit de geschiedenis.

Naast zijn controversiële rol als Hannibal, werkt Denzel Washington ook aan een andere grote productie. Hij is momenteel betrokken bij het vervolg op Ridley Scott's 'Gladiator', een film die de productie in Malta heeft hervat na een onderbreking door de SAG-AFTRA-staking. Het is duidelijk dat Washington niet terugdeinst voor complexe rollen en grote producties.

Release Hannbial-film op Netflix

Wanneer de nieuwe Netflix-film over Hannibal op Netflix te zien is, is nog niet bekend.

Afbeelding: 'The Equalizer 3', TMDB

Meer artikelen