De 10 beste kerstkomedies aller tijden

RRoos Verhoeven 12 december 2023 08:22

Het is de vrolijkste tijd van het jaar en wat is een betere manier om dat gevoel te vieren dan met een goede komedie? Dit zijn de tien beste kerstkomedies aller tijden.

Jingle All the Way (1996)

In 'Jingle All the Way' speelt Arnold Schwarzenegger een verkoper die nauwelijks tijd heeft voor zijn gezin. Op kerstavond gaat hij op zoek naar het cadeau dat zijn zoon echt wil dit jaar, de Turbo Man-pop. Op zijn zoektocht naar de pop komt hij in botsing met vreselijke last-minute shoppers die hetzelfde proberen te doen als hij. Het is daarom de vraag of hij alles op tijd rond krijgt voor Kerstmis.

Ernest Saves Christmas (1988)

In 'Ernest Saves Christmas' is de Kerstman op zoek naar zijn opvolger, en hij lijkt de juiste man te hebben gevonden. Als de Kerstman in 1988 tijdens zijn reis naar Florida in de problemen komt, is het aan de zonderling Ernest P. Worell (Jim Varney) om in te grijpen en Kerstmis te redden.

Bad Santa (2003)

In 'Bad Santa' speelt Billy Bob Thornton een ellendige oplichter genaamd Willie Soke, die zich voordoet als een Kerstman in een winkelcentrum en zijn medewerker als een elf. De twee zijn van plan om warenhuizen op kerstavond te beroven, maar lopen tegen wat problemen aan als Soke bevriend raakt met een jonge jongen, waardoor hij een andere kant van het leven te zien krijgt.

Home Alone 2: Lost in New York (1992)

In 'Home Alone 2: Lost in New York' heeft Kevin McCallister (Macaulay Culkin) de pech dat hij opnieuw achtergelaten wordt door zijn familie. Deze keer haalt hij in ieder geval het vliegveld, maar raakt zijn vader kwijt en gaat per ongeluk aan boord van een vliegtuig naar New York City terwijl zijn familie naar Florida gaat. Terwijl hij in de Big Apple is, leeft Kevin het goede leven, maar komt hij al snel zijn oude vijanden, The Wet Bandits, tegen.

Trading Places (1983)

'Trading Places' toont Eddie Murphy en Dan Aykroyd als twee mannen met zeer verschillende beroepen die door een weddenschap onder een groep harteloze miljonairs aan elkaar gekoppeld worden. Aykroyd speelt Louis Winthrope III, een snobistische Wall Street investeerder die van leven ruilt met Murphy, die de straatzwendelaar Billy Ray Valentine speelt.

Home Alone (1990)

In 'Home Alone', een van de grootste films van het decennium, wordt Kevin McCallister per ongeluk achtergelaten door zijn familie voor hun kerstreis naar Parijs. Alleen achtergelaten om voor zichzelf te zorgen, merkt Kevin twee vreemd uitziende mannen op die tijdens de feestdagen enkele huizen in zijn buurt willen beroven. En als ze naar Kevin's huis komen, zal hij klaar voor hen zijn...

Scrooged (1988)

In 'Scrooged' speelt Bill Murray de succesvolle televisie-uitvoerend producent Frank Cross. Frank mag dan wel een keiharde zakenman zijn die doet wat moet worden gedaan om zijn cijfers te halen en zijn bazen tevreden te houden, maar zodra hij op kerstavond een medewerker ontslaat, wordt hij bezocht door drie geesten die hem herinneren aan waar hij is geweest, waar hij nu is, en waar hij heen gaat als hij in zijn manieren blijft steken.

Elf (2003)

In 'Elf' uit 2003 speelt Will Ferrell Buddy the Elf. De kerstkomedie volgt Buddy als een jonge jongen die in de cadeauzak van de Kerstman valt. Hij wordt vervolgens naar de Noordpool vervoerd waar hij opgroeit tussen de elfen in de winkel van Santa. Als hij realiseert dat hij niet bij de elfen past, vertrekt hij om zijn echte vader in New York City te gaan zoeken.

A Christmas Story (1983)

'A Christmas Story' volgt de avonturen van een jonge jongen in de jaren 1940 genaamd Ralphie. We volgen hem door het kerstseizoen terwijl hij iedereen, van zijn leraar tot zijn ouders tot Santa zelf, probeert te overtuigen dat hij een Red Ryder B.B. Gun wil voor Kerstmis. Hij krijgt hetzelfde antwoord van iedereen: "Je zult je oog eruit schieten!"

National Lampoon's Christmas Vacation (1989)

Clark Griswold (Chevy Chase) en zijn gezin hebben de perfecte kerstvakantie gepland, of in ieder geval, dat denken ze. Met irritante buren, een ruziënde schoonfamilie, reusachtige kerstbomen, en neef Eddie die onaangekondigd aan hun deur verschijnt, kan deze vakantie voor Clark en zijn gezin nog wel even slecht uitpakken... 'Christmas Vacation' is het derde deel in de 'Vacation' franchise van National Lampoons.

Afbeelding: 'Jingle All the Way', TMDB

Meer artikelen