De 10 films die het meeste op hebben gebracht in 2023

KKees van den Berg 21 december 2023 16:05

In 2023 was de film 'Barbie', geregisseerd door Greta Gerwig, de absolute koploper aan de box office en heeft alle records verbroken. De film wordt op de voet gevolgd door 'The Super Mario Bros. Movie'. Hieronder kijken we naar de complete top 10 van 2023.

'Barbie' verovert de box office

De film 'Barbie' van Greta Gerwig is de absolute winnaar van 2023. Sinds de release in juli heeft de film meer dan 1,4 miljard dollar opgebracht, een indrukwekkend resultaat, vooral als je bedenkt dat 'Barbie' geen sequel is. Het is zeldzaam dat een complete standalone, originele film de box office-lijst aanvoert.

Top twee films zijn standalone

Voor het eerst in jaren stonden er twee standalone films op de eerste en tweede plaats van de box office-lijst. Na 'Barbie', was 'The Super Mario Bros. Movie' de tweede best verdienende film van het jaar. Deze trend lijkt te wijzen op een verschuiving in de voorkeur van het publiek naar originele films die geen deel uitmaken van een serie.

Op plek 3 vinden we 'Oppenheimer' terug van Christopher Nolan. Met een opbrengst van 951 miljoen dollar is het een van de best verdienende films van het jaar. Dat een historisch drama zo hoog scoort lijkt een teken dat dit genre nog steeds populair is bij een breed publiek. Ook al was het een lange zit, de film heeft dus kennelijk wel heel veel mensen weten te boeien.

Marvel Studios heeft twee top 10 plekken

Marvel Studios, bekend van hits als 'Spider-Man' en 'Avengers', heeft ook dit jaar weer twee plekken in de top 10 veroverd. Maar dit is geen verrassing aangezien Marvel-films al jarenlang een vaste waarde zijn in de box office-lijsten. De films blijven een publiekstrekker en een belangrijke speler in de filmindustrie.

Tom Cruise heeft daarnaast ook nog zijn stempel weten te drukken op de box office met de nieuwste 'Mission Impossible'-sequel. Deze filmreeks blijft populair bij een breed publiek en weet elk jaar weer een plek in de top 10 te bemachtigen. De populariteit van Tom Cruise en alle actie in de 'Mission Impossible'-films blijven bioscoopbezoekers trekken.

De top 10 films uit 2023 die het meeste opbrachten

  1. 'Barie'
  2. The Super Mario Bros. Movie'
  3. 'Oppenheimer'
  4. 'Guardians of the Galaxy Vol. 3'
  5. 'Fast X'
  6. 'Spider-Man: Across the Spider-Verse'
  7. 'The Little Mermaid'
  8. 'Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One'
  9. 'Elemental'
  10. 'Ant-Man and the Wasp: Quantumania'
Afbeelding: 'Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One', TMDB

Meer artikelen