De 4 beste sci-fi films van 2023: een terugblik

DDavid Meijer 1 januari 2024 09:12

2023 was een geweldig jaar voor sciencefiction-fans. Van experimentele pareltjes tot blockbuster-successen, dit zijn de beste sci-fi-films van het jaar.

Linoleum: een gelaagde sci-fi-parel

Linoleum, een film die in februari stilletjes werd uitgebracht, wordt geprezen als een delicate en gelaagde sci-fi-parel. De film, geregisseerd door Colin West en met in de hoofdrollen Jim Gaffigan en Rhea Seehorn, is een ambitieus, low-budget-drama met veel aparte ideeën en een genuanceerde plot.

Totally Killer: een tijdreis-thriller

Totally Killer, een film van Amazon Prime Video, wordt beschreven als een Back to the Future-achtige, traditionele slasherthriller. De film, die gaat over een jong meisje dat vastzit in de jaren '80 en gedwongen wordt om haar jongere moeder te redden van een gemaskerde moordenaar, is zowel rechtlijnig als subversief en zowel belachelijk als herkenbaar.

They Cloned Tyrone: een unieke Netflix Original

They Cloned Tyrone is een Netflix Original die zich onderscheidt door zijn unieke visuele, stilistische en narratieve kenmerken. De film die deels een genre-buigende sci-fi komedie is en deels een oprechte hommage aan de Blaxploitation films van de jaren '70 heeft sinds zijn release in juli een aardige fanbase opgebouwd.

Infinity Pool: een bijtende sci-fi-thriller

Infinity Pool, geschreven en geregisseerd door Brandon Cronenberg, is een van de meest bijtende en onvergetelijke sci-fi-thrillers van het jaar. De film, die zich afspeelt in een alternatieve werkelijkheid waar de rijkste mensen de straffen voor hun misdaden kunnen afschuiven op hun kant-en-klare klonen, is zowel een cynische afrekening met de bourgeoisie als een verontrustende sci-fi-verhaal.

Afbeelding: 'Infinity Pool', TMDB

Meer artikelen