De 5 beste films van 2023 volgens de redactie van Goddeau

DDavid Meijer 22 december 2023 09:02

Het filmjaar 2023 was voor ons vooral verrassend met zowel veel hoogte- als dieptepunten. Hieronder vatten we de 10 beste films van het jaar samen, van 'Oppenheimer' van Christopher Nolan tot 'Saltburn' van Ben Affleck.

1. 'Oppenheimer': Een moreel complex succes

Christopher Nolan heeft wederom bewezen dat hij intelligentie en entertainment kan combineren tot een meeslepend geheel met zijn laatste film 'Oppenheimer'. Met een indrukwekkende opbrengst van $950 miljoen is 'Oppenheimer'ondanks het moreel complexe onderwerp een van de belangrijkste films van 2023 (en volgens ons de beste!). Zowel Cillian Murphy als Robert Downey Jr. leveren in deze film een van de beste prestaties van hun carrière.

2. 'Past Lives': Een diepe duik in romantiek

'Past Lives' is een heftige film die je hart beetpakt als je hem kijkt. Deze romantische komedie die geschreven en geregisseerd is door Celine Song, vertelt het verhaal van twee jonge Zuid-Koreaanse geliefden die na decennia weer samenkomen in Manhattan. De sublieme film was de eerste grote hit van 2023 na de première op het Sundance Film Festival in januari.

3. 'Spider-Man: Across The Spider-Verse': De animatiewereld veroveren

De beste Marvel-films van tegenwoordig zijn geanimeerd en worden niet gemaakt door Disney. Sony's tweede 'Spider-Verse' film, die de multiverse avonturen van Miles Morales volgt, bleek opnieuw een echte knaller en een ingenieus ontworpen animatiefilm te zijn. De film verruimde de grenzen van wat animatie kan bereiken en hoe animatiefilms eruit kúnnen zien.

4. 'Killers of the Flower Moon': Scorsese's indringende drama

Op 81-jarige leeftijd blijft Martin Scorsese fenomenale films maken. 'Killers of the Flower Moon' is een meeslepend en verwoestend drama dat aantoont dat Scorsese's talent voor het creëren van intrigerende verhalen nog steeds aanwezig is. De film die de moorden op de inheemse Amerikanen van de Osage Nation in de jaren 1920 behandelt wordt gekenmerkt door gruwelijk geweld, georganiseerde misdaad en... Leonardo DiCaprio.

5. 'Air': Het inspirerende verhaal achter de schoen

'Air' is een fascinerende film die vele facetten van de Amerikaanse cultuur op een verslavende manier met elkaar verbindt. Het verhaal gaat over een Nike executive (Matt Damon) die het risicovolle idee bedenkt om een schoen te creëren voor opkomende basketbalster Michael Jordan. De film van de hand van Ben Affleck is een mooi underdog-verhaal die na het zien van de film blijft hangen.

Meer artikelen