De 8 beste parels van films die je in 2023 hebt gemist

DDavid Meijer 29 december 2023 17:06

Het filmjaar 2023 kende veel flops, maar ook behoorlijk wat geweldige films. Van deze geweldige films kreeg niet elke film de erkenning die het verdiende. Hieronder lichten we 8 onderschatte films uit het afgelopen jaar uit die het kijken meer dan waard zijn.

The Quiet Girl

'The Quiet Girl' is een eenvoudig maar emotioneel geladen verhaal over een jong meisje, Cáit, dat wordt genegeerd en verwaarloosd door haar ouders. Wanneer haar moeder opnieuw zwanger wordt, wordt Cáit naar een familielid gestuurd om daar d zomer door te brengen. Hier begint ze langzaam uit haar schulp te kruipen en vormt ze een liefdevolle band met haar nieuwe familie. Deze film verkent de emoties en geheimen van relaties op een genuanceerde en ontroerende manier.

BlackBerry

De film 'BlackBerry' was een van de ondergewaardeerde parels van 2023. Het vertelt het verhaal van Mike Lazaridis, de medeoprichter en CEO van Research in Motion, die samen met Jim Balsillie, de wereldwijde eerste smartphone, de BlackBerry, lanceerde. De film onthult de uitdagende opkomst en verwoestende val van het bedrijf aangevuld met een vleugje droge humor. Jay Baruchel en Glenn Howerton leveren overtuigende prestaties in hun respectievelijke rollen.

The Unknown Country

'The Unknown Country' is een aangrijpende film over rouw en herontdekking. De film volgt Tana, gespeeld door Lily Gladstone, terwijl ze afreist naar South Dakota om deel te nemen aan een familiebruiloft en om tegelijkertijd haar Oglala Lakota-roots te herontdekken. Door deze reis te maken ervaart Tana een reeks onverwachte ontdekkingen die leiden tot emotionele en persoonlijke groei.

A Thousand and One

'A Thousand and One' is een aangrijpende film die de veerkracht van familie en de onvoorwaardelijke liefde tussen ouders en kinderen viert. Het vertelt het decennia-overspannende verhaal van Inez de la Paz, een veroordeelde dief die na haar vrijlating uit de gevangenis haar zoon Terry terugvindt die nu in een pleeggezin woont. Ondanks de moeilijkheden die ze moet overwinnen slaagt Inez erin om zich met haar zoon te herenigen en een nieuwe start te maken.

Linoleum

'Linoleum' is een merkwaardige maar prachtige sci-fi-dramedy die een buzz creëerde op SXSW. De film volgt Cameron Edwin, de zoon van een bekende wetenschapper, gespeeld door Jim Gaffigan. Wanneer een stuk van een raket in zijn achtertuin landt herontdekt Cameron zijn lang gekoesterde dromen om een astronaut te worden en hij werkt aan een plan om het vliegtuig te herbouwen. Een surrealistisch genot dat een nieuw perspectief biedt op het dagelijkse leven.

The Starling Girl

'The Starling Girl' is een diepe en meeslepende film die het ontluikende volwassen worden van een jong meisje in Kentucky binnen een fundamentalistische christelijke gemeenschap belicht. Terwijl Jem Starling, gespeeld door Eliza Scanlen, opgroeit, begint ze te worstelen met haar gevoelens en acties die onverenigbaar lijken met haar langgekoesterde religieuze overtuigingen. Het is een coming-of-age-verhaal dat zowel belangrijk als aangrijpend is gezien de huidige wereldsituatie.

Memory

'Memory' is een ongewoon maar aangrijpend verhaal over trauma, herinnering en vreemde connecties. Sylvia, gespeeld door Jessica Chastain, nodigt na een schoolreünie haar oude klasgenoot Saul, gespeeld door Peter Sarsgaard, uit in haar leven en huis ondanks haar eigen traumatische verleden en Sauls mentale gezondheid en geheugenproblemen. Het resultaat is een bijzondere vriendschap die een nieuw licht werpt op de menselijke veerkracht.

Flora and Son

'Flora and Son', geregisseerd door John Carney die bekend is van de Oscar-winnende film 'Once', is een hartverwarmende film over de kracht van muziek. In de film koopt de alleenstaande moeder Flora een akoestische gitaar voor haar rebelse tienerzoon Max in de hoop zijn creatieve kant aan te wakkeren. Het resultaat is echter dat Flora zelf leert spelen en uiteindelijk weten zij en Max door middel van muziek hun band te versterken.

Afbeelding: 'The Quiet Girl', TMDB

Meer artikelen