De beste documentaires op Netflix: van 'Athlete A' tot 'The Great Hack'

RRoos Verhoeven 21 december 2023 08:59

Netflix staat bekend om zijn indrukwekkende assortiment aan documentaires, variërend van harde verhalen tot luchtige verslagen. In dit artikel belichten we enkele van de beste documentaires die momenteel te streamen zijn op het platform.

De schokkende waarheid in 'Athlete A'

De documentaire 'Athlete A' onthult een schokkende kant van de sportwereld. In eerste instantie zou je denken dat de film alle prestaties van het Amerikaanse gymnastiekteam belicht. De documentaire neemt echter een duistere wending wanneer het zich richt op het misbruik dat de atleten hebben ondergaan door Dr. Larry Nassar. Het verhaal belicht hoe corruptie de sport en de athleten die de sport beoefenen kan ruïneren. Een onmisbare film voor iedereen die geïnteresseerd is in de donkere kanten van de sportwereld.

'The Great Hack': de invloed van data

'The Great Hack' is een onthullende documentaire die de diepte in gaat over de Facebook-Cambridge Analytica-schandaal. De film toont hoe grote technologiebedrijven onze gegevens gebruiken en onze politieke denkwijzen manipuleren. Het is vooral verontrustend wanneer wordt onthuld dat deze organisaties deze informatie hebben gebruikt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de invloed van technologie op de politiek.

De manipulatieve kracht van 'The Social Dilemma'

Als je ooit hebt overwogen om sociale media te cancelen, dan is 'The Social Dilemma' een must-see. Deze documentaire belicht hoe sociale media-platforms, zoals Facebook en X (Twitter), psychologische trucjes gebruiken om gebruikers verslaafd te houden. Het toont ook hoe deze organisaties de online activiteiten van hun gebruikers volgen om het gebruik te verhogen. Een schokkende onthulling over hoe sociale media verslavend kan zijn en je kan dwingen om alles te geloven wat er wordt gepresenteerd.

Het unieke verhaal achter 'Circus of Books'

'Circus of Books' is een unieke en vermakelijke documentaire die het verhaal vertelt van Karen en Barry, een koppel dat hun levensonderhoud verdiende door een homoboekwinkel te runnen in West Hollywood. Het beste aspect van de documentaire is dat niemand van hun familie, vrienden of zelfs hun dochter iets wist van hun bedrijf. Geregisseerd door de dochter van Karen en Barry, Rachel Mason, dient de film als eerbetoon aan de legendarische Circus of Books-winkel en de LGBTQ+-gemeenschap.

Het onderzoek naar het gevangenissysteem in '13th'

In de indringende documentaire van filmmaker Ava DuVernay '13th' wordt gezocht naar antwoorden over hoe de Verenigde Staten het land is geworden met het hoogste aantal gevangenen ter wereld. De film analyseert de 13e wijziging (Amendment) van de Amerikaanse grondwet die slavernij heeft afgeschaft. De film bevat interviews met bekende activisten en politici die de vele misbruiken van deze wijziging bespreken. Een onthullende documentaire en een harde, maar noodzakelijke kijk op een belangrijk onderwerp.

Meer artikelen