De beste films over A.I.

KKees van den Berg 26 februari 2024 15:20

Kunstmatige intelligentie heeft altijd een grote rol gespeeld in films, van bedreigende entiteiten tot empathische personages. Dit artikel neemt je mee door een reeks opmerkelijke films die kunstmatige intelligentie en robots op unieke en boeiende manieren verkennen.

Twee benaderingen van A.I. in films

Films over kunstmatige intelligentie zijn traditioneel in twee kampen verdeeld. Het eerste kamp belicht A.I. als een alarmerende dreiging, een metafoor voor menselijke angsten over automatisering of een weerspiegeling van onze eigen overmoed. In deze films wordt A.I. voorgesteld als een zelfveroorzaakte bedreiging die ons uiteindelijk zal uitroeien. Het tweede kamp daarentegen stelt de vraag 'hoe verschilt het leven van een robot van dat van een mens?' Deze verhalen benaderen het concept van kunstmatige intelligentie vanuit een empathisch perspectief, waardoor we ons moeten verzoenen met onze rol als goddelijke scheppers.

Opmerkelijke films over A.I.

Er zijn talloze films die op unieke wijze de concepten van kunstmatige intelligentie en robotica verkennen. 'Chappie' trekt bijvoorbeeld de empathie van het publiek door het leven van een A.I. te benaderen als dat van een kind. 'After Yang' biedt een tedere meditatie over de betekenis van herinneringen en familie door de lens van een 'cultuurtechnosapien'. 'Her' onderzoekt de grenzen van menselijke intimiteit door een liefdesverhaal te vertellen tussen een man en zijn virtuele assistent. Andere films zoals 'I’m Your Man', 'Ex Machina', 'Upgrade', 'WALL-E', 'The Matrix Franchise' en 'Terminator 1 & 2' bieden verschillende perspectieven op de thema's van kunstmatige intelligentie, van het automatiseren van liefde tot de complexe filosofische vraagstukken rondom kunstmatige levensvormen.

'Terminator' en 'Terminator 2: Judgment Day' hebben een grote impact gehad op de manier waarop we over kunstmatige intelligentie denken. Deze films draaien om tijdreizen en het veranderen of beschermen van het verleden om een betere toekomst te verzekeren. Het unieke aan Skynet, de antagoniste kunstmatige intelligentie in deze films, is de vormeloosheid. Skynet wordt ervaren door zijn acties en de gevolgen daarvan, maar we krijgen nooit een werkelijk beeld of stem van de entiteit zelf. Hierdoor voelt de aanwezigheid ervan enorm.

Afbeelding: 'Ex Machina', TMDB

Meer artikelen