De complete top 8 series van 2023

RRoos Verhoeven 19 december 2023 10:20

Ontdek of jouw favoriet de lijst heeft gehaald: we kijken terug op het jaar 2023 en lichten de 10 top series uit die het kijken meer dan waard zijn.

Er was lichte speculatie dat we de zogenaamde hoogtijdagen van series achter ons zouden hebben gelaten. Vooral het aankomende 25-jarig jubileum van HBO's baanbrekende serie 'The Sopranos' versterkte dit gevoel dat de echte innovatie steeds meer tot het verleden behoort. Maar gelukkig was ook 2023 tóch weer een goed jaar voor menig seriekijker. We behandelen hieronder de top 10 beste series van 2023:

Intrigerende politieke soap 'The Diplomat' op Netflix

Met 'The Diplomat' keerde Keri Russell terug naar series en bracht ze haar intrigerende gezichtsuitdrukking mee - een doordringende blik die ze perfectioneerde tijdens haar rol als spion in 'The Americans'. In deze serie speelt ze Kate Wyler, de Amerikaanse ambassadrice in het Verenigd Koninkrijk.

Satire 'Beef' op Netflix verkent Aziatisch-Amerikaanse identiteit

'Beef' is een schokkende satire die de problemen van de Aziatisch-Amerikaanse identiteit onderzoekt. De hoofdpersonages (Steven Yeun en Ali Wong) lijken daarnaast in oorlog met zichzelf én elkaar. De serie verkent hoe een incident met de auto kan escaleren tot een verwoestende woede.

Feministische tv-kok in 'Lessons in Chemistry' op Apple TV+

In 'Lessons in Chemistry' herinnert Brie Larson ons eraan waarom ze een Oscar-winnares is. Ze speelt een scheikundige uit de jaren 50 die een feministische tv-kok wordt. De serie laat zien hoe vrouwen in die tijd hun stempel drukten op de samenleving en de traditionele genderrollen doorbraken.

Culinaire passie en uitdagingen in 'The Bear' op Disney+

De terugkeer van 'The Bear', een serie over het openen van een restaurant in Chicago, bewijst dat een geweldig gerecht bij de tweede portie nog lekkerder kan gaan smaken. Deze serie verweeft verhalen over culinaire passie, zakelijke uitdagingen en persoonlijke relaties op een intrigerende manier.

Peter Pascal redt de wereld in 'The Last of Us' op HBO

In 'The Last of Us' trekt Pedro Pascal eropuit om een wereld te redden die is ontwricht door een schimmelparasiet. Bella Ramsey zorgt daarnaast voor een van de grootste prestaties van ene opkomende acteur/actrice van het jaar als een kind met een intrigerend ondefinieerbare persoonlijkheid.

Verlies van zelf in het sociale media tijdperk in 'Swarm' op Amazon

In 'Swarm' speelt Dominique Fishback een moordlustige fan van een Beyoncé-achtige ster in een hilarisch en tegelijkertijd angstaanjagende serie over het verlies van jezelf en je geestelijke gezondheid in het tijdperk van sociale media. De afloop kan troostrijk, zielig of verontrustend zijn, afhankelijk van hoe je in het leven staat.

Einde van de strijd om erfenis in 'Succession' op HBO

Het ontvlambare drama 'Succession' over broers en zussen die strijden om het bedrijf van hun vader te erven kwam dit jaar ten einde. De serie was vanaf het begin een klassieker gedreven door een respect voor karakters en hun motivatie en een diepe minachting voor kapitalistische bravoure.

Ontvoering draait uit op chaos in 'Full Circle' op MAX

In 'Full Circle', een thriller geregisseerd door Steven Soderbergh, evolueert een ontvoering die verkeerd gaat naar een paniekerige samenkomst van zowel de bevoorrechten als de uitgebuiten en - omdat Soderbergh houdt van het onverwachte detail - postinspecteurs en bijgelovige Guyanese gangsters. Ingewikkeld en erg ironisch.

Meer artikelen