De grootste filmflops van 2023: een rampjaar voor Hollywood

KKees van den Berg 28 december 2023 15:18

2023 kan wel eens de geschiedenis ingaan als het jaar dat Hollywood implodeerde. Met een overvloed aan slechte films en serieuze problemen in de industrie is het tijd om de grootste filmfiasco's van dit jaar te bekijken.

Blunders van Netflix

Netflix mag dan wel gewonnen hebben in de strijd om streamingdominantie maar dat betekent niet dat ze alleen maar successen hebben geboekt. Twee van hun grootste flopfilms dit jaar waren 'Pain Hustlers' en 'We Have a Ghost'. Beide films werden zwaar bekritiseerd en geven volgens velen een weerspiegeling van de tekortkomingen van Netflix. De maatschappij wordt ervan beschuldigd de grens tussen cinema en simpele 'content' steeds verder te vervagen, met als resultaat een overvloed aan teleurstellende producties.

Het horrorgenre heeft in 2023 een aantal beangstigende missers opgeleverd. Films als 'The Exorcist: Believer' en 'The Last Voyage of the Demeter' hebben gefaald om spanning en angst bij bezoekers te creëren en hebben het genre zeker geen goed gedaan. Het lijkt erop dat Hollywood moeite heeft om de juiste balans te vinden tussen een goed verhaal en momenten om te schrikken en heeft daardoor een hoop teleurstellende horrorfilms geproduceerd.

Warner Bros' superhelden stuiten op kritiek

Het superheldengenre is altijd een risico voor de makers, maar voor Warner Bros resulteerde het dit jaar in een paar opvallende missers. De grootste daarvan waren 'Shazam: Fury of the Gods' en 'The Flash'. Beide films konden de hype niet waarmaken en werden met teleurstelling ontvangen door zowel critici als het publiek. Het is een verdere indicatie van de worsteling die Warner Bros heeft met haar superheldenportfolio.

Ook het actiegenre had een zwaar jaar, met films als 'Freelance' en 'Expend4bles' die niet wisten te overtuigen. Ondanks een sterke cast en hoge verwachtingen wisten deze films het publiek niet te boeien of spannende actie te leveren. Het lijkt erop dat het vinden van de juiste formule voor een succesvolle actiefilm een uitdaging blijft, zelfs voor ervaren producenten.

De blunders van Marvel

Zelfs gigant Marvel Studios ontkwam niet aan de malaise. Hun sequels 'The Marvels' en 'Ant-Man and the Wasp: Quantumania' werden beschouwd als de grootste teleurstellingen van het jaar. De films werden bekritiseerd om hun verwarrende en zielloze plot, wat wijst op een groeiende 'vermoeidheid' met het Marvel Cinematic Universe (MCU). Zowel het publiek als de filmmakers lijken moe te worden van de steeds repeterende formule die het MCU hanteert.

Teleurstellingen bij Disney

Ook Disney heeft flinke kritiek gekregen voor hun live-action-films 'Haunted Mansion' en 'The Little Mermaid'. Beide films werden afgeschreven als niets meer dan pogingen om de intellectuele eigendommen van het bedrijf uit te melken.

Meer artikelen