De gruwelijke waarheid achter 'Society of the Snow': de Netflix-film over Vlucht 571

DDavid Meijer 7 januari 2024 17:11

Netflix's nieuwste film, 'Society of the Snow' vertelt het waargebeurde verhaal van Vlucht 571 die in 1972 neerstortte in de Andes. Dit verhaal van ongekende overlevingsdrift, inclusief kannibalisme, is nu op het scherm gebracht door de bekroonde Spaanse regisseur J.A. Bayona.

Het ware verhaal achter 'Society of the Snow'

'Society of the Snow' is niet voor tere zieltjes. De film vertelt het aangrijpende verhaal van Vlucht 571, die in oktober 1972 verongelukte in de afgelegen Andes. Aan boord van het vliegtuig was een Uruguayaans rugbyteam samen met hun familie en vrienden. Het vliegtuigongeluk eiste direct een dozijn levens, en meerdere passagiers stierven snel daarna aan hun verwondingen. Na acht dagen zoeken, gaven reddingsploegen hun pogingen op, waardoor de overlevenden gedwongen waren een gruwelijke keuze te maken tussen de dood en kannibalisme om te overleven.

De film is gebaseerd op het boek 'La Sociedad de la Nieve', geschreven door de Uruguayaanse auteur en journalist Pablo Vierci. Hoewel Vierci zelf niet op de vlucht was, was hij schoolgenoten met overlevenden van de crash die hem hun persoonlijke verslagen van de beproeving vertelden. Het filmmakers team, onder leiding van de bekroonde Spaanse regisseur J.A. Bayona, heeft geprobeerd het verhaal zo getrouw mogelijk te vertellen, met respect voor de feiten en de psychologische impact.

De Andes, de locatie van de noodlottige Vlucht 571, strekt zich uit over een indrukwekkende lengte van ongeveer 4500 mijl, wat het de langste bergketen ter wereld maakt. De Andes doorkruisen maar liefst zeven landen: Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chili en Argentinië. De Vlucht 571 crashte in een afgelegen deel van de Andes, dichtbij de Argentijnse grens, ongeveer 80 mijl ten zuiden van Santiago. De crashlocatie staat bekend als de 'Vallei van Tranen'.

De overlevenden: van vliegtuigpassagiers tot helden

Van de 45 mensen aan boord van Vlucht 571, overleefden er maar 16 de gruwelijke beproeving. Twee van de overlevenden, Roberto Canessa en Nando Parado, moeten speciaal worden vermeld. Zij trotseerden het onherbergzame Andesgebergte, zonder geschikte uitrusting, en legden bijna 40 mijl af om hulp te halen. Canessa, destijds een 19-jarige medische student, is nu een gerenommeerde pediatrische cardioloog. Parado, destijds 22 jaar oud, heeft sindsdien verschillende succesvolle ondernemingen geleid, waaronder een televisieproductiebedrijf en een familie-hardwarezaak, en heeft zelfs aan autoraces meegedaan.

Acteurs brengen overlevenden tot leven

De cast van 'Society of the Snow' bestaat uit getalenteerde acteurs die de echte rugbyspelers en overlevenden van de crash uitbeelden. Onder hen zijn Enzo Vogrincic Roldán als Numa Turcatti, Matías Recalt als Roberto Canessa, Agustín Pardella als Nando Parrado, Tomas Wolf als Gustavo Zerbino, Diego Vegezzi als Marcelo Pérez, en Esteban Kukuriczka als Adolfo “Fito” Strauch. De cast brengt op indrukwekkende wijze het emotioneel geladen verhaal tot leven op het scherm.

Meer artikelen