De impact van stakingen en pandemie op wereldwijde bioscoopomzet

DDavid Meijer 20 december 2023 08:47

Volgens analysebedrijf Gower Street kan 2024 het eerste post-pandemie jaar zijn waarin de wereldwijde bioscoopomzet daalt. Factoren zoals stakingen in Hollywood en de pandemie hebben grote gevolgen voor de filmindustrie.

Dalende bioscoopomzet in 2024

Het gerenommeerde analysebedrijf Gower Street voorspelt dat de wereldwijde bioscoopomzet in 2024 een vijf procent daling zal ervaren, van een geschatte $33,4 miljard in 2023 tot $31,5 miljard. Dit komt na een opwaartse trend in de omzet in 2022 ($25,9 miljard) en 2021 ($21,3 miljard), maar het is nog steeds een aanzienlijke daling vergeleken met het pre-pandemie jaar 2019, toen de omzet $42,3 miljard bedroeg.

Impact van Hollywood-stakingen

Arbeidsstakingen in Hollywood hebben niet alleen de productietijd gehalveerd maar ook geleid tot aanzienlijke vertragingen in de release van films. Sommigen schatten dat deze vertragingen een verlies van maximaal $2 miljard aan de totale omzet kunnen veroorzaken wat een grote invloed heeftgehad op de filmindustrie en de wereldwijde bioscoopomzet.

Robuuste vraag naar bioscoopbezoek

Ondanks de daling in filmproductie en releases blijft het bioscoopbezoek sterk. Juli 2023 markeerde een recordbrekende maand in de wereldwijde box office, wat aangeeft dat er nog steeds een robuuste vraag is naar meeslepende bioscoopreleases. Een positieve noot in de anders sombere vooruitzichten voor de filmindustrie.

Ondanks de algehele daling van de wereldwijde bioscoopomzet, wordt er in China een bescheiden stijging van vijf procent verwacht in 2024. Dit komt omdat het meest bevolkte land ter wereld lokale films lijkt te verkiezen boven Hollywood-producties. De verwachte omzet in 2024 is $7,9 miljard, vergeleken met een verwachte $7,6 miljard in 2023.

Meer artikelen