De meest ondergewaardeerde filmparels van 2023

KKees van den Berg 13 januari 2024 17:12

Naast alle blockbusters zoals 'Oppenheimer' en 'Barbie' werden er in 2023 ook films uitgebracht die veel minder bekend zijn, maar toch erg de moeite waard zijn. Hier zijn enkele van de meest ondergewaardeerde films van 2023.

Blackberry: het spannende verhaal van een technologie-imperium

Blackberry is een eenvoudige biografische film die het echte leven van Mike Lazaridis, Jim Balsillie en hun bedrijf Research in Motion tot leven brengt. Regisseur Matt Johnson slaagt erin om een verhaal dat je waarschijnlijk al kent, te laten voelen als het belangrijkste ter wereld. Ondanks dat iedereen met een iPhone of Android-telefoon al weet hoe het verhaal eindigt, blijft het kijken naar de opkomst en ondergang van Blackberry spannend.

Polite Society: een verrassende genremix

Polite Society combineert actie, komedie, romantiek en heist met een vleugje sci-fi tot een onvergetelijke film. Na de kennismaking van Lena met een man die haar snel ten huwelijk vraagt, vermoedt Ria dat er iets verdachts aan de hand is en smeedt een plan om haar zus te helpen. Ondanks dat de film bij de release mogelijk over het hoofd is gezien vanwege zijn onconventionele genremix, is het een absolute must-see.

Theater Camp: liefde voor het podium

Theater Camp is een bijzondere mockumentary over een klein theaterkamp in Upstate New York. De film laat zien hoe de kampers en het personeel een zomer zonder hun onverschrokken leider Joan doorkomen nadat zij in een coma terechtkomt. AdirondACTS, ondanks wat drama en eigenaardigheden onder de begeleiders, is een gemeenschap van mensen die het heerlijk vinden om te performen en zich op het podium op hun best voelen. De film is grappig, hartverwarmend en herinnert ons aan hoe vervullend de kunst kan zijn.

Doggy Style : hondenhumor op zijn best

Doggy Style is een komedie die het verhaal vertelt van een Border Terrier die samen met andere zwerfhonden wraak neemt op zijn voormalige eigenaar. Ondanks dat de film bij de release niet de waardering kreeg die het verdiende, is het een onderhoudende film vol R-rated grappen die voor veel lachmomenten zorgt. De film verdient daarom meer respect dan het bij de release heeft gekregen.

They Cloned Tyrone: gekkigheid op een stokje

They Cloned Tyrone is een stijlvolle hommage aan de blaxploitation-films uit de jaren '70, waarmee regisseur Juel Taylor een buitengewone kijk geeft op een misdaadrijke buurt. Het verhaal speelt met elementen uit zowel het gangster- als het sci-fi-genre, waardoor de kijker wordt meegenomen op een spannende en onvoorspelbare reis. Met sterke rollen van John Boyega, Jamie Foxx en Teyonah Parris is deze film zeker een kijkje waard.

Reality: meer dan alleen een spannende film

Reality is een opvallende film die ondanks zijn succes op het Internationale Filmfestival van Berlijn niet de erkenning kreeg die het verdiende bij het grote publiek. De film toont een spannend verhaal waarin de werkelijkheid en de angst voor wat komen gaat samenkomen, waardoor de kijker continu in spanning blijft. De film is gebaseerd op de transcriptie van het FBI-verhoor en de uiteindelijke arrestatie van Reality Winner, een voormalig Amerikaans luchtmachtveteraan en NSA-vertaler die uiteindelijk werd veroordeeld voor het lekken van bewijs van Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Perfect Days: schoonheid in het alledaagse

Perfect Days is een film die het dagelijks leven van de Japanse protagonist Hirayama volgt. Regisseur Wim Wenders slaagt erin om betekenis te vinden in het alledaagse leven, terwijl Hirayama geniet van de rustige momenten van transcendentie die zijn bestaan biedt. De film laat zien dat het dagelijks leven, ondanks de herhaling en routine, vol kan zijn van mooie momenten en persoonlijke vervulling.

Afbeelding: 'BlackBerry', TMDB

Meer artikelen