De reden waarom Magneto's helm de krachten van Professor X kon blokkeren

RRoos Verhoeven 21 januari 2024 10:34

Het is algemeen bekend dat Magneto's helm Professor X's telepathische krachten kan blokkeren. Maar wist je dat dit idee voor het eerst werd geïntroduceerd in de eerste X-Men-film uit 2000?

Het belang van de eerste X-Men-film

Het jaar 2000 was een cruciaal moment voor Marvel met de release van de allereerste X-Men-film. Dit was het moment waarop de trend van blockbusterfilms gebaseerd op Marvel-stripverhalen echt van start ging. Een belangrijk aspect dat in deze film werd geïntroduceerd was Magneto's helm, die het vermogen had om telepathie te blokkeren. Dit element kwam voor het eerst aan het licht als een simpele oplossing voor een groot plotprobleem.

De geboorte van Magneto's telepathie-blokkerende helm

Het idee om Magneto's helm te gebruiken als een middel om telepathie te blokkeren kwam voort uit een vrij simpele vraag: 'Waarom kan Xavier Magneto niet gewoon laten slapen of zoiets?' Het antwoord was de helm. Dit idee werd een handelsmerk van Magneto, niet alleen als een stijlvol accessoire, maar als een praktisch middel om de krachtige telepathische vermogens van Professor X te neutraliseren.

De geschiedenis van Magneto's helm in de Marvel-strips is verre van eenvoudig. De helm is in verschillende incarnaties verschenen en de redenen voor het dragen en de vermogens ervan zijn in de loop der jaren vaak veranderd. Zo kon Magneto in sommige versies zijn gedachten projecteren in het astrale vlak, vergelijkbaar met Doctor Strange. Maar ondanks dat verschillende nummers de circuitry in de helm en zijn relatie met telepathie aanraakten, was het nooit expliciet vermeld dat de helm daar was om telepathische krachten te blokkeren. Dit werd pas algemeen geaccepteerd nadat het in de film werd geïntroduceerd.

Afbeelding: 'X-Men', TMDB

Meer artikelen