De zwakke bioscooprelease van 'The Marvels' zet een nieuw teleurstellend record voor de MCU

DDavid Meijer 5 december 2023 12:32

De laatste film van Disney's Phase 5, 'The Marvels', heeft een nieuw, laag record gezet als de minst verdienende MCU-film ooit, met een totale opbrengst van slechts $197 miljoen. Dit overschaduwt het vorige record van 'The Incredible Hulk' dat $264.8 miljoen opbracht. Ondanks positieve reacties van het publiek, heeft de film hard geleden onder factoren zoals de COVID-pandemie, stakingen in Hollywood en ongerechtvaardigde kritiek op de vrouwen die aan het hoofd van de productie stonden.

'The Marvels' stelt teleur op de box office

Ondanks een positieve reactie van het publiek, heeft Disney's laatste deel van Phase 5, 'The Marvels', een nieuw dieptepunt bereikt voor de Marvel Cinematic Universe. De film, die voor het eerst karakters als Carol Danvers (Captain Marvel), Kamala Khan (Ms. Marvel) en Monica Rambeau (Photon) samen op het scherm bracht in een strijd tegen de schurk Dar-Benn, heeft maar een magere $197 miljoen opgebracht in totaal. Ter vergelijking, de vorige recordhouder, 'The Incredible Hulk', haalde $264.8 miljoen op.

Disney stopt met rapporteren over box office cijfers van 'The Marvels'

Volgens een rapport van Variety in december 2023, zal Disney niet langer box office-cijfers rapporteren voor 'The Marvels'. De slechte prestatie van de film, inclusief een historische daling van 78% in het tweede weekend - de grootste voor elke Marvel-film - heeft Disney ertoe bewogen om te stoppen met rapporteren, wat een bitter einde betekent voor 'The Marvels' aan de box office.

Disney CEO Bob Iger heeft onlangs zijn gedachten gedeeld over waarom 'The Marvels' zo slecht heeft gepresteerd, en suggereerde dat de film heeft geleden omdat het werd gefilmd tijdens COVID en er 'niet genoeg toezicht op de set was van de uitvoerenden'. Deze uitspraken hebben echter tot controverse geleid omdat Iger andere belangrijke factoren lijkt te negeren. De stakingen van de WGA en SAG-AFTRA in 2023 brachten Hollywood tot stilstand en betekenden dat acteurs hun eigen projecten niet konden promoten. Bovendien lijkt het erop dat 'The Marvels', net als 'Captain Marvel' in 2019, ongerechtvaardigde haat heeft ontvangen omdat het project door vrouwen werd geleid.

Afbeelding: 'The Marvels', TMDB

Meer artikelen