'Deadpool & Wolverine': het antwoord van Marvel op hun crisis?

RRoos Verhoeven 13 februari 2024 18:17

Deadpool & Wolverine, de enige Marvel film van dit jaar, lijkt de huidige neergang van het MCU te willen doorbreken. De trailer, die tijdens de Super Bowl van 2024 werd uitgebracht, introduceert voor het eerst het concept 'pegging' in het MCU. Wordt deze Deadpool film het antwoord op de behoefte aan vernieuwing binnen het Marvel universum?

Introductie van 'pegging' in het MCU

Tijdens de Super Bowl 2024 werd een teaser van de nieuwe film 'Deadpool & Wolverine' vertoond. De volledige trailer werd online uitgebracht en introduceerde een verrassend element in het MCU: pegging. Tijdens een verjaardagsfeestje wordt Wade Wilson (Deadpool, gespeeld door Ryan Reynolds) geconfronteerd met agenten van de Time Variance Authority, die bekend zijn uit de serie 'Loki'. Als reactie op hun gloeiende Time Sticks, merkt Wade op dat pegging niet nieuw is voor hem, maar wel voor Disney. Hoewel we hier niet verder ingaan op wat pegging precies inhoudt (je weet het als je het weet), is het duidelijk dat dit een grote stap is voor het MCU/Disney producties.

Eerste Deadpool-film sinds overname Disney

'Deadpool & Wolverine' markeert een belangrijk moment in de filmwereld. Het is de eerste Deadpool film die in de bioscoop wordt uitgebracht sinds Disney 21st Century Fox en daarmee ook Deadpool en de X-Men heeft overgenomen. De integratie van Wolverine in het verhaal vereiste enige creatieve aanpassingen in de tijdlijn, gezien zijn avonturen in twee eerdere films die zich afspeelden terwijl de rest van de Avengers Thanos achterna zaten. Het koppelen van Deadpool aan de Time Variance Authority lijkt in dit opzicht een logische stap.

Met 'Deadpool & Wolverine' lijkt Disney te proberen het MCU nieuw leven in te blazen. De laatste Marvel film, 'The Marvels', was ondanks de positieve beoordelingen niet de wereldwijde hit waar men op had gehoopt. Dit leidde tot speculaties in 2023 dat Marvel zijn weg was kwijtgeraakt. Door de introductie van de brutale en schunnige held Deadpool, die voortbouwt op de queer thema's van de Thor films en Loki, lijkt Disney te willen zorgen voor wat extra opwinding in de franchise.

Een R-rated film met panseksuele held

In een interview met regisseur Shawn Levy kwamen een aantal interessante details naar voren. Zo bevestigde hij dat 'Deadpool & Wolverine' een R-rated film zal zijn. Voor het Nederlandse publiek betekent deze R-rating waarschijnlijk een kijkwijzer van 16+. Ook ging hij in op het karakter Deadpool, die hij omschreef als 'heerlijk panseksueel open' en 'op een uitdagende manier vloeibaar'. Hiermee lijkt de film in te spelen op de roep om meer diversiteit in het MCU en neemt het mogelijk een standpunt in tegen de controversiële 'Don't say gay'-wet in Florida.

Een interessant gerucht rondom 'Deadpool & Wolverine' is de mogelijke cameo van Taylor Swift. Regisseur Shawn Levy wilde hierover niets bevestigen, maar ook niets ontkennen. Leuk detail is dat Swift recentelijk werd gespot terwijl ze tijdens de Super Bowl in gezelschap was van Blake Lively, de echtgenote van Ryan Reynolds, wat de speculaties over haar cameo alleen maar aanwakkert.

Belangrijke mijlpaal voor het MCU

De vraag is of 'Deadpool & Wolverine' de sleutel zal zijn om Marvel uit het slop te trekken. De film heeft een trouwe fanbase die altijd trouw naar de bioscoop komt, maar het is een groot risico om een R-rated film als enige Marvel release van het jaar te hebben. Het kan de film zijn die een nieuwe toon zet voor Marvel en hoge verkoopcijfers haalt, of het kan falen, zowel creatief als commercieel. Als Deadpool en Wolverine het echter waarmaken, kan 'Deadpool & Wolverine' de redding zijn voor het MCU.

Meer artikelen