Disney krijgt boete van $600.000 voor schending van auteursrechten bij het gebruik van CG-technologie in 'Beauty and the Beast'

RRoos Verhoeven 24 december 2023 11:32

Disney is door een jury veroordeeld voor het schenden van de intellectuele eigendom van VFX-bedrijf Rearden door het gebruik van CG-animatie in de live-action-film 'Beauty and the Beast' uit 2017. De boete bedraagt ongeveer $600.000.

Disney schendt intellectueel eigendom

In een recente rechtszaak werd Disney schuldig bevonden aan het schenden van de intellectuele eigendom van VFX-bedrijf Rearden. De studio had CG-animatietechnologieën gebruikt in de productie van de live-action film 'Beauty and the Beast' uit 2017 zonder de juiste toestemming. Deze inbreuk op de rechten heeft de studio een boete opgeleverd van $600.000.

Reardens eis afgewezen

Rearden had aanvankelijk een schadevergoeding van meer dan $100 miljoen geëist, bewerende dat het succes van 'Beauty and the Beast' grotendeels toe te schrijven was aan hun technologie, de MOVA Contour. De jury was echter niet overtuigd en oordeelde dat slechts $350.000 van de uiteindelijke boete bedoeld was om de winst van de box office te herstellen.

Gebruik van MOVA Contour in 'Beauty and the Beast'

Voor de productie van 'Beauty and the Beast' werkte Disney samen met het digitale effectenhuis Digital Domain 3.0 (DD3). Ze gebruikten de VFX-software MOVA Contour, die eigendom was van Rearden, om de CG-geanimeerde personages te creëren. Rearden beweerde dat DD3 hun software had gestolen en deze had gebruikt voor films die door Disney en andere studio's werden geproduceerd.

In 2016 had een rechter al geoordeeld dat DD3 en hun partner, Shenzhen Haiticheng Science and Technology en Virtual Global Holdings, zich schuldig hadden gemaakt aan fraude. Ze hadden eigendomsrechten van de MOVA-technologie overgedragen tussen verschillende Chinese bedrijven, wat een duidelijke overtreding was van de regels.

De rechtszaak tussen Rearden en Disney begon al vijf maanden na de release van 'Beauty and the Beast'. Hoewel de rechtszaak ook andere films betrof, oordeelde een rechter vorig jaar dat Disney geen winst hoefde af te dragen voor de films 'Guardians of the Galaxy' en 'Deadpool'. Dit was een kleine overwinning voor Disney te midden van de lopende juridische strijd.

Afbeelding: 'Beauty and the Beast', TMDB

Meer artikelen