Disney+ ziet abonneeverlies na prijsverhoging, plant toch wachtwoordbeleid

DDavid Meijer 9 februari 2024 11:02

Disney+, de populaire streamingdienst, heeft meer dan een miljoen abonnees verloren na een prijsverhoging in verschillende landen. Ondanks dit verlies is het platform vastbesloten om in de zomer het plan te starten tegen het delen van wachtwoorden.

Abonneeverlies na prijsverhoging

Het besluit van Disney om de prijzen van zijn abonnementen te verhogen in verschillende landen heeft niet de gewenste resultaten opgeleverd. Uit de meest recente kwartaalcijfers blijkt dat het bedrijf meer dan een miljoen abonnees heeft verloren in het najaar van 2023. Het is een flinke slag voor de streamingdienst, maar Disney blijft vasthouden aan zijn plannen.

Om de situatie beter te begrijpen, is het nuttig om naar de context in de Verenigde Staten te kijken. In augustus 2023 kondigde Disney aan dat het de prijs van zijn Premium-abonnement sterk zou verhogen. Deze prijsverhoging gold zowel voor Disney+ als voor Hulu, een andere dienst die door het bedrijf wordt aangeboden. De prijs voor een basisabonnement (met advertenties) bleef echter ongewijzigd.

Prijsverhoging ook in Nederland

Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland heeft Disney de abonnementskosten verhoogd. Deze verhoging werd pas in januari aangekondigd. Abonnees betalen nu per maand een euro extra (of tien euro per jaar). Het onderscheid tussen een basis en Premium abonnement, zoals te zien bij bijvoorbeeld Netflix, is hierbij niet overgenomen.

Beleid tegen wachtwoord delen

Ondanks het verliezen van abonnees, plant Disney ook actie te ondernemen tegen het delen van wachtwoorden. Tijdens dezelfde financiële bijeenkomst waar de kwartaalcijfers werden gepresenteerd, heeft het bedrijf aangekondigd dat het deze zomer officieel gaat beginnen met het bestrijden van deze praktijk. Het is nog niet zeker of de Nederlandse tak van Disney+ dit nieuwe beleid deze zomer direct overneemt.

Afbeelding: 'One Day at Disney', TMDB

Meer artikelen