Dit zijn de beste films te zien op IFFR 2024

RRoos Verhoeven 12 januari 2024 15:38

Het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) 2024 komt eraan en wij hebben de beste filmtips voor je op een rij gezet. Van indrukwekkende documentaires tot aangrijpende drama's, deze films mag je niet missen bij de aankomende editie van IFFR.

Adagio: Jonge crimineel in politiek web

Onder de subtitel 'Een verhaal van misdaad en vaderlijke liefde', bespreekt 'Adagio' de gevaarlijke wereld van de tiener Manuel, een kleine crimineel die verwikkeld raakt in een politieke zaak tegen zijn wil. Zijn leven wordt bedreigd door verschillende partijen die hem dood willen hebben. Gelukkig krijgt hij hulp van zijn (schijnbaar) dementerende vader Daytona, gespeeld door Toni Servillo, bekend van 'La grande bellezza'. De film is buitengewoon soepel verteld en prachtig geschoten door regisseur Stefano Sollima, die herinneringen oproept aan het werk van zijn Amerikaanse collega Michael Mann.

Banel & Adama: Liefde in tijden van traditie

'Banel & Adama' is een diepgaand en visueel aantrekkelijk drama dat zich afspeelt in een afgelegen dorp in Senegal. Na de tragische dood van haar man in een put, neemt zijn broer Adama zijn plaats in naast Banel, volgens de traditionele gewoonten. Maar als het duo onafscheidelijk wordt en Adama zijn plichten als dorpshoofd begint te negeren, verandert de sfeer in het dorp. De film, geregisseerd door de debuterende regisseur Ramata-Toulaye Sy, stelt moderne thema's aan de orde, zoals genderrollen, maar behoudt tegelijkertijd een tijdloze en betoverende sfeer.

'The Battle Of Chile': Verhaal van een staatsgreep

De Chileense documentaire 'The Battle Of Chile (Part 1)' wordt beschouwd als een van de beste films aller tijden en geeft een dynamisch beeld van een land dat op het punt staat uiteen te vallen. De film bestaat uit straatinterviews en handheld verslagen van protestmarsen en stakingen in de aanloop naar de staatsgreep van 1973 die dictator Pinochet aan de macht bracht. De film eindigt met het afschuwelijke beeld van de dood van de Argentijns/Zweedse cameraman Leonardo Henrichsen, die wordt neergeschoten terwijl hij militairen filmt die burgers onder vuur nemen.

Bijt: Depressie, liefde en mysterie

'Bijt' is een veelbelovend debuut van de Limburgse regisseur Guido Coppis. De film, geschoten in sepiatinten, vertelt het verhaal van een depressieve dertiger genaamd Mark, gespeeld door Reinout Scholten van Aschat. Hij werkt in een hondenasiel in een dystopische Nederlandse setting en brengt zijn vrije tijd door met zijn stervende grootvader in een hospice. Zijn uitzichtloze bestaan krijgt kleur wanneer hij een relatie aangaat met de mysterieuze verpleegkundige Lisa, gespeeld door Frieda Barnhard. 'Bijt' is een raadselachtige thriller die langzaam onder je huid kruipt.

The Beast: Ontmoetingen door de tijd heen

De Franse film 'The Beast' biedt een filosofische verkenning van angst en onzekerheid door het verhaal van Gabrielle en Louis, gespeeld door Léa Seydoux en George MacKay. In drie verschillende tijdperken ontmoeten deze personages elkaar en draaien angstig en afwachtend om elkaar heen. Regisseur Bertrand Bonello raakt zoveel thema's aan dat het als kijker kan gaan duizelen, maar de prachtige beelden, het sterke acteerwerk en de intrigerende gedachteproefjes in de film maken alles meer dan goed.

Blue Giant: Droom van jazzsaxofonist

'Blue Giant' is een betoverend animatiesprookje over ambitie, passie en vriendschap. De film volgt de jonge saxofonist Dai Miyamoto, die droomt van het worden van een van de beste jazzmuzikanten ter wereld. Hoewel hij pas een paar jaar oefent en nog nooit met anderen heeft gespeeld, vindt hij in de getalenteerde maar arrogante pianist Yukinori een zielsverwant. De energieke en opwindende solo's in deze film, met een soundtrack geschreven door de wereldberoemde pianiste Hiromi Uehara, vormen onvergetelijke momenten waarin animatie en muziek samenkomen in perfecte symbiose.

La chimera: Zoektocht naar liefde en kunst

Het Italiaanse drama 'La chimera' neemt het publiek mee naar Toscane in de jaren 80 van de vorige eeuw. De film volgt de avonturen van de Britse kunstrover Arthur, gespeeld door Josh O’Connor, bekend van 'The Crown'. Arthur heeft een bijna magisch vermogen om met zijn wichelroede verborgen Etruskische kunstschatten te vinden. Maar nog meer dan deze schatten, is hij op zoek naar zijn geliefde en onlangs overleden Beniamina. Regisseur Alice Rohrwacher weet van 'La chimera' een sprookjesachtig drama te maken dat naast een onweerstaanbaar schelmenverhaal, ook een aangrijpend stuk over verlies en verwerking is.

Afbeelding: 'Adagio', TMDB

Meer artikelen