Documentaire 'Dahomey' bekroond met Gouden Beer op Berlijnse Filmfestival

KKees van den Berg 25 februari 2024 09:23

De documentaire 'Dahomey', geregisseerd door de Frans-Senegalese Mati Diop, heeft de prestigieuze Gouden Beer gewonnen op het internationale filmfestival van Berlijn. De film belicht de terugkeer van 26 kunstschatten uit Afrika, die in de late 19e eeuw werden geroofd door Franse kolonialisten.

Mati Diop wint Gouden Beer

Mati Diop, een in Frankrijk geboren regisseur met Senegalese roots, heeft de felbegeerde Gouden Beer in de wacht gesleept op het internationale filmfestival van Berlijn. Haar documentaire, 'Dahomey', werd met veel lof ontvangen vanwege zijn onthullende thema en sterke verhaallijn. De film gaat diep in op de terugkeer van 26 kunstschatten die in de 19de eeuw door de Franse kolonisten uit Afrika werden gestolen.

Dahomey: een stem voor geroofde kunst

Een opmerkelijk aspect van de film 'Dahomey' is de manier waarop Diop een podium geeft aan de geroofde koninklijke figuren die terug naar Benin worden verscheept, evenals aan de Beninse studenten die debatteren over de teruggave van de roofkunst. De film stelt prikkelende vragen over de waarde van deze roofkunst en wie er echt gebaat is bij de teruggave ervan.

Wat betreft de Zilveren Beer, die werd toegekend aan de Duitse regisseur Matthias Glasner voor het script van zijn drama 'Sterben'. De film, die een diep intiem drama rond een uiteengevallen gezin presenteert, oogstte veel lof voor zijn gevoelige schrijfwerk. Dit was de enige prijs die Duitsland in de competitie won.

Afbeelding: 'Dahomey', TMDB

Meer artikelen