Drie verschillende gezichten: de evolutie van Kitty Pryde in X-Men

KKees van den Berg 9 december 2023 15:22

In de wereld van X-Men wordt de rol van Kitty Pryde, een geliefde Marvel-heldin, door niet één, maar drie actrices gespeeld. Dit artikel belicht de opmerkelijke evolutie van het personage met de unieke gave om door muren te lopen.

Het personage Kitty Pryde, beter bekend als Shadowcat, is een geliefd Marvel-personage dat wordt gekenmerkt door haar unieke gave om door muren te lopen. In de wereld van X-Men wordt Kitty vaak vertolkt door verschillende actrices vanwege de leeftijdsprogressie van het karakter. Onder deze actrices bevindt zich ook Elliot Page, bekend van X-Men: The Last Stand en X-Men: Days of Future Past. Hoewel Kitty Pryde in de eerste twee X-Men-films slechts kleine cameo's maakt, heeft Page het personage zeker weten te markeren in de andere twee films.

Eerste verschijning van Kitty Pryde

Wie herinnert zich de eerste klas die Wolverine binnenstormt in de eerste X-Men-film nog? Kitty Pryde, speels en onschuldig, is te zien in een vluchtige cameo, gespeeld door Sumela Kay. Hoewel haar verschijning kort was, liet ze toch een blijvende indruk achter. Ze was onderdeel van de les gegeven door Professor X en we zagen haar nog even terug om haar tas te pakken voordat ze de klas uit rende, door de deur liep en verdween. Sumela Kay was de eerste actrice die het personage Kitty Pryde tot leven bracht.

Kitty Pryde's tweede verschijning

Kitty Pryde verschijnt opnieuw in de tweede X-Men-film, dit keer gespeeld door Katie Stuart. Ondanks dat het nog steeds een beperkte rol is, krijgt het personage iets meer schermtijd. Als de school wordt aangevallen door William Stryker, zien we Kitty door haar bed zakken en door muren rennen, gebruikmakend van haar unieke gave. Ze slaagt erin te ontsnappen en keert veilig terug wanneer de rust is hersteld. Katie Stuart neemt het stokje van Sumela Kay over en brengt een ander facet van Kitty Pryde op het scherm.

Elliot Page's invloed op Kitty Pryde

Vanaf X-Men: The Last Stand wordt Kitty Pryde gespeeld door Elliot Page, die het personage een nieuw gezicht geeft en haar een grotere rol in de verhaallijn geeft. Ze sluit zich aan bij de X-Men en speelt een cruciale rol in de strijd tegen Magneto's Brotherhood op Alcatraz, waar ze Leech redt van Juggernaut. In X-Men: Days of Future Past ontwikkelt Kitty een nieuwe vaardigheid om iemands bewustzijn naar hun verleden te sturen, wat zorgt voor belangrijke plotwendingen. Page's vertolking van Kitty Pryde heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de evolutie en populariteit van het personage.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de verschillende vertoningen van Kitty Pryde en wil je zelf zien hoe drie verschillende actrices dit personage tot leven hebben gebracht? Alle X-Men-films waarin Kitty Pryde te zien is, zijn beschikbaar op Disney+.

Afbeelding: 'X-Men: The Last Stand', TMDB

Meer artikelen