Echo biedt een nieuwe richting in de Marvel Phase 5

DDavid Meijer 15 januari 2024 14:21

Het Marvel Cinematic Universe is bekend om zijn vooruitstrevende planning en indeling in 'Phases' en 'Sagas'. Maar wat als dit plan ontspoort? Misschien biedt Echo, Marvel's nieuwste release, een redding voor Phase 5 en de gehele 'Multiverse Saga'.

Echo's potentieel om Marvel's richting te veranderen

Echo is het verhaal van Maya Lopez, de stoere vechter die we ontmoetten in Hawkeye. Ze keert terug naar haar Choctaw gemeenschap in Oklahoma en probeert Kingpin, de man die haar heeft grootgebracht, te onttronen. Tijdens haar reis herontdekt ze haar inheemse wortels en ontdekt ze latent aanwezige superkrachten die ze van haar overleden moeder heeft geërfd. Deze krachten hebben 'door de generaties heen geëchood', van moeder op dochter, terug tot de eerste Choctaw mensen. Wanneer ze haar kracht activeert, wordt Maya omringd door de vrouwen die haar voorgingen.

Een groot deel van Echo's conflict draait om haar afwijzing van haar verleden. Ze voelt dat ze niet terug kan naar haar gemeenschap nadat ze als kind is vertrokken. Maar na een confrontatie met een verschijning van haar moeder, Taloa, accepteert ze dat ze afkomstig is uit een lange rij van sterke vrouwen. Deze vrouwen hebben we door de serie heen gezien in flashbacks. Eindelijk kan ze haar krachten benutten en zien we al deze vrouwen om haar heen, stromend door Maya. Door hun invloed kan ze Kingpin verslaan.

Nalatenschap in de Marvel Phases 4 en 5

Dit alles onderstreept een thema dat door Phases 4 en 5 heen resoneert: nalatenschap. Het idee van het niet nalaten van een nalatenschap werd grondig behandeld in de verhalen van Tony, Natasha en Steve in Avengers: Endgame. In plaats daarvan behandelt deze nieuwe saga het aannemen van nalatenschap. Kijk naar Sam Wilson's aarzeling om de mantel van Captain America over te nemen, Yelena die worstelt met de dood van haar zus, Wakanda die het verlies van T'Challa moet verwerken, of zelfs Loki die beseft hoe hij het multiversum kan repareren door zichzelf op te offeren.

Alles rondom de Multiverse Saga wijst op verandering. Jonathan Majors, de acteur die de volgende Thanos-niveau bedreiging voor de MCU speelt, werkt niet langer samen met Marvel na schuldig bevonden te zijn aan aanranding. De meer multiverse films zoals Ant-Man en de Wasp: Quantumania hebben ondergepresteerd aan de box office. Zelfs de in-universe omstandigheden wijzen op een zee verandering: in de Loki Seizoen 2 finale lijkt de basis van Yggdrasil de Temporele Boom eventuele multiverse problemen in de toekomst op te lossen. Met geen vaste richting vooruit, kan het nalatenschapsthema dat in Echo wordt behandeld, het centrale thema vormen van dit tijdperk.

Afbeelding: 'Echo', TMDB

Meer artikelen