Een blik op drie films van het Berlijnse Filmfestival 2024 over moeders en verlies

RRoos Verhoeven 26 februari 2024 18:02

Het Berlijnse Filmfestival 2024 presenteert drie films die zich richten op moeders en hun ervaringen met verlies en herinnering: 'Who Do I Belong To' (Mé el Aïn), 'Memories of a Burning Body' en 'Sons' (Vogter). Deze indringende verhalen worden verteld via magisch realisme, docufictie en rauwe realiteit.

Vermissing en hoop in 'Who Do I Belong To'

'Who Do I Belong To', een film van de Tunesische schrijver/regisseur Meryam Joobeur, presenteert een aangrijpend verhaal van een moeder, Aicha, en haar worsteling met de verdwijning van haar zonen naar een geradicaliseerde oorlog. Wanneer de oudste zoon, Medhi, terugkeert met een zwangere Syrische vrouw, Reem, blijft Aicha hoopvol, ook al lijkt er iets aan Medhi niet helemaal in orde te zijn. Het verhaal is opgebouwd uit drie hoofdstukken die elk een ander aspect van het verhaal belichten.

Seksualiteit en ouderdom in 'Memories of a Burning Body'

Regisseur Antonella Sudasassi Furniss biedt met 'Memories of a Burning Body' een uniek perspectief op de seksuele reizen van oudere vrouwen. Deze film, die deels documentaire, deels fictie is, bevat interviews met drie vrouwen die opgroeiden in een seksueel repressief tijdperk. Ze delen hun ervaringen met opgroeien, trouwen, kinderen krijgen en ouder worden. Het resultaat is een ontroerend en soms schokkend verhaal dat aantoont dat het begin van iemands leven niet het einde hoeft te bepalen.

Wraak en verlies in 'Sons'

In de film 'Sons' van de Deense regisseur Gustav Möller, kampt hoofdpersonage Eva met het verdriet om de moord op haar zoon door de gevangene Mikkel. Wanneer Mikkel overgeplaatst wordt naar de gevangenis waar zij werkt, besluit ze wraak te nemen en zijn leven tot een hel te maken. De film bevraagt de aard van criminaliteit en de mogelijkheid van rehabilitatie, terwijl Eva worstelt om samen te leven met de moordenaar van haar zoon.

Meer artikelen