Een terugblik op 'Beef': Het Netflix-succes volgens schepper Lee Sung Jin

KKees van den Berg 5 december 2023 14:49

'Beef', een serie met een unieke mix van donkere komedie en drama, is het geesteskind van Lee Sung Jin. Hij legt uit hoe hij zijn idee voor de serie op een wetenschappelijke manier aan het creatieve team heeft gepresenteerd. Hij gebruikte hiervoor een bijzondere formule: 35% Paul Thomas Anderson/Sopranos-komedie, 35% 'White Lotus'-komenten en 30% Ingmar Bergman/Hirokazu Koreeda melancholisch pathos. Het unieke tonale evenwicht van 'Beef' is ten dele te danken aan deze formule, die alle details van de serie omvat.

Inspiratie achter 'Beef'

De inspiratie voor 'Beef' kwam gedeeltelijk voort uit een verkeersincident dat Lee zelf heeft meegemaakt. Dit incident, waarbij er naar Lee werd getoeterd en werd uitgescholden door een middelbare blanke man, diende als een microkosmos van vele aspecten van onze samenleving. Kleine incidenten leiden vaak tot grote reacties; we zijn omhuld in onze eigen bubbels terwijl we zoveel projecteren op anderen. Lee besprak dit incident met Ravi Nandan, A24's hoofd van series, die hem aanmoedigde om het moment uit te werken tot een langer verhaal.

In de beginfase van de ontwikkeling overwoog Lee om een blanke man tegenover Yeun te plaatsen. Echter, hij realiseerde zich dat dit de vertelling die hij wilde overbrengen zou belemmeren. Rond die tijd belde Wong Lee en na het gesprek met haar begon Lee te geloven dat er meer lagen zouden zijn als zij tegenover Steven zou staan. Dit bleek een cruciale beslissing te zijn in de ontwikkeling van 'Beef'.

Lee's eerste ervaring als regisseur begon met het filmen van de laatste momenten van de 'Beef'-finale. Ondanks het feit dat hij op afstand moest regisseren vanwege COVID, was hij in staat om zich volledig te wijden aan zijn rol. Het was een uitdaging, maar Lee vond het regisseren een directere beloning dan schrijven. Het bood hem de mogelijkheid om dingen aan te passen en direct het resultaat te zien.

'Beef' en de impact op het publiek

Zelfs na de release blijft 'Beef' een sterke impact hebben op het publiek. Lee heeft van veel mensen gehoord dat ze zich minder alleen voelen na het zien van de serie, vooral mensen die worstelen met hun geestelijke gezondheid. Mocht je 'Beef' nog niet gezien hebben, je kunt de serie nu hier streamen op Netflix: https://www.netflix.com/title/81447461

Afbeelding: 'BEEF', TMDB

Meer artikelen