Een verrassend succes: 'Beef', de topserie van Netflix in 2023

DDavid Meijer 16 december 2023 12:22

2023 was een gouden jaar voor series met 'Beef' als verrassende winnaar op Netflix. De serie die onopvallend begon wist zich onverwacht naar de top te worstelen en werd al snel onmisbaar.

'Beef': het onverwachte hoogtepunt van 2023

2023 zal zonder twijfel de geschiedenis ingaan als een recordjaar voor de televisiewereld. Oude favorieten maakten een glorieuze comeback, sterker dan ooit tevoren. Maar de grootste verrassing was ongetwijfeld 'Beef', een serie die uit het niets leek te komen en alle andere titels achter zich liet in originaliteit. Deze onbekende serie wist zich op een verrassende manier naar de top te vechten en werd al snel het gesprek van de dag.

Verdieping van personages door een eenvoudige plot

'Beef' had op papier misschien niet de meest inspirerende plot: twee vreemden die na een ongeluk op straat als een soort moderne Tom en Jerry door Zuid-Californië reizen. Maar de serie wist deze schijnbaar oppervlakkige plot te gebruiken om een diepgaand beeld van de twee hoofdpersonages te schetsen. De serie toonde ons wie deze mensen echt zijn en waarom ze zich zo gedragen, iets wat een fascinerend inzicht opleverde in het menselijk gedrag en de gevolgen van onze acties.

De chemie tussen hoofdrolspelers Wong en Yeun

Veel van het succes van 'Beef' kan worden toegeschreven aan de uitmuntende vertolkingen van de twee hoofdrolspelers, Ali Wong en Steven Yeun. Ze wisten personages te vinden die perfect aansloten bij hun talenten en vaardigheden en creëerden zo een dynamische chemie op het scherm. Het personage van Wong, Amy Lau, is hooghartig en minachtend, een ijskoude vrouw achter een façade van succes. Het personage van Yeun daarentegen, Danny Cho, is wraakzuchtig en gefrustreerd. Van elkaar gescheiden zijn ze al intens, maar samen halen ze het absolute slechtste in elkaar naar boven, wat zorgt voor een boeiende dynamiek.

'Beef' is een mooi voorbeeld van het belang en de waarde van traditionele schrijfteams in de serie-industrie. De serie blinkt uit in creatieve plotwendingen en een hoge mate van inventiviteit wat te danken is aan de jarenlange ervaring van maker Lee Sung Jin. Hij begon zijn carrière met het schrijven en produceren voor series als Silicon Valley en 2 Broke Girls voordat hij zich specialiseerde in meer gedurfde projecten zoals Tuca and Bertie en Undone. Met 'Beef' kon hij putten uit al die ervaring en een serie creëren die zowel kort als emotioneel diepgaand is, maar met zo'n specifiek perspectief dat het niet door iemand anders had kunnen worden gemaakt.

Ondanks het succes van 'Beef' is het nog onzeker of er een tweede seizoen zal komen. Lee Sung Jin heeft aangegeven open te staan voor het idee van een vervolg, maar is tegelijkertijd bezorgd dat een minder succesvol tweede seizoen het perfecte einde van de eerste reeks zou kunnen tenietdoen. Hij heeft echter al een 'groot idee' in gedachten en heeft aangegeven dat hij verhalen voor drie seizoenenheeft verzonnen. Wij zijn benieuwd...

Meer artikelen