Einde van een tijdperk: 'Aquaman and the Lost Kingdom' markeert overgang binnen DC

RRoos Verhoeven 21 december 2023 12:22

Met de release van 'Aquaman and the Lost Kingdom' komt er een einde aan een tijdperk binnen de DC-filmfranchise. Jason Momoa's laatste rol als Aquaman markeert een overgang terwijl er nieuwe plannen zijn voor de franchise.

Einde van een tijdperk met Aquaman

In de wereld van superheldenfilms is 'Aquaman and the Lost Kingdom' een belangrijk keerpunt. De film markeert niet alleen het einde van de DC Extended Universe-filmfranchise zoals we die kennen, maar ook waarschijnlijk het laatste optreden van Jason Momoa als Aquaman. Onder leiding van Warner Bros. Discovery heeft de franchise een groot publiek bereikt, maar nu is het tijd voor verandering en vernieuwing.

Een nieuw begin voor DC

Met het afscheid van Aquaman slaan DC Studios en Warner Bros. Discovery een nieuwe weg in. De opvolgers van Aquaman: James Gunn en Peter Safran, hebben al aangekondigd de franchise een nieuwe impuls te willen geven met 'Superman: Legacy' in 2025. Hiermee wordt een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van DC-films gestart.

'Aquaman and the Lost Kingdom' bevindt zich in een unieke positie. Het succes of falen van de film heeft zowel grote als kleine gevolgen voor de toekomst van de franchise. Als het flopt, zal het deel uitmaken van een tijdperk van DC-verhalen dat nu sowieso voorbij is. Maar als het een grote hit wordt zal het gezien worden als een laatste big bang in een decennium van verhalen over superhelden.

Ondanks dat dit mogelijk zijn laatste optreden als Aquaman is heeft Jason Momoa aangegeven nog steeds hoop te hebben op een toekomst voor het personage. Hoewel er geen duidelijke plannen zijn voor zijn terugkeer blijft Momoa open voor de mogelijkheid om de drietand nogmaals op te pakken.

Hoewel er enorm wordt uitgekeken naar 'Aquaman and the Lost Kingdom' zijn de projecties voor de box office-opbrengst gematigd. Analisten verwachten een opening tussen de $32 en $42 miljoen, wat ongeveer de helft is van wat de eerste 'Aquaman'-film wist te genereren bij het debuut in 2018.

Zwaar weer voor superheldenfilms

Het lijkt erop dat superheldenfilms in het algemeen worstelen met het boeien van het publiek dit jaar. Een duidelijk voorbeeld hiervan is Disney's Marvel Cinematic Universe, dat onlangs zijn slechtste openingsweekend ooit noteerde met 'The Marvels.' Dit kan een indicatie zijn dat de interesse in superheldenfilms aan het afnemen is, of misschien zijn fans gewoon toe aan iets nieuws.

Hoge verwachtingen voor 'Aquaman and the Lost Kingdom'

Met de hoge verwachtingen die gesteld zijn door de eerste 'Aquaman'-film die meer dan $1 miljard aan de wereldwijde box office genereerde, staat de nieuwe film onder druk om te presteren. De eerste 'Aquaman' wist de DC Extended Universe-franchise aan te voeren op het gebied van resultaten bij de box office, dus het is afwachten of 'Aquaman and the Lost Kingdom' dit succes kan evenaren of overtreffen.

Kan Aquaman een standalone-superheld worden?

Een belangrijke vraag die nu opduikt is of Aquaman kan bestaan buiten het DC Universe zoals bijvoorbeeld Batman dat doet. Het personage Batman heeft met succes losstaande films kunnen hebben die niet direct verbonden zijn met andere projecten binnen het DC Universe. Het is een interessante gedachte of Aquaman in staat zou zijn om een soortgelijk pad te bewandelen.

Afbeelding: 'Aquaman and the Lost Kingdom', TMDB

Meer artikelen