Geen enkele Disney-film haalt dit jaar $ 1 miljard aan de box office

DDavid Meijer 30 november 2023 10:14

2023 was over het algemeen een positief jaar voor de box office, maar niet voor Disney. Geen enkele van hun megabudget-blockbusters heeft dit jaar de grens van 1 miljard dollar overschreden. Dit markeert een opvallende verschuiving voor de studio die in het verleden talrijke films boven deze grens zag uitstijgen.

Ondanks een aantal grote hits in de box office dit jaar van andee partijen, waaronder 'Barbie' en 'Oppenheimer', had Disney het moeilijk. De best presterende film van de studio was 'Guardians of the Galaxy Vol. 3', geregisseerd door James Gunn, die wereldwijd "slechts" 845 miljoen dollar opbracht. Dit maakt het de vierde hoogst scorende film van het jaar, ver achter 'Oppenheimer' (950 miljoen dollar), 'The Super Mario Bros. Movie' (1,36 miljard dollar), en 'Barbie' (1,44 miljard dollar).

Disney's hoge uitgaven leveren geen hoge opbrengsten op

Het zorgwekkende is dat Disney erg veel geld uitgeeft aan zijn films dit jaar. 'Elemental' was bijvoorbeeld een film van 200 miljoen dollar die gered werd door een opmerkelijke, ongekende run. Andere films zoals 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' (384 miljoen dollar wereldwijd/300 miljoen dollar budget), 'Haunted Mansion' (117 miljoen dollar wereldwijd/150 miljoen dollar budget), en 'The Marvels' (188 miljoen dollar wereldwijd tot nu toe/ 250 miljoen dollar budget) hadden het lastiger.

De verschuiving van Disney naar streaming kan box office opbrengsten beïnvloeden

Het is wellicht geen toeval dat Disney+ eind 2019 werd gelanceerd, vlak voor de pandemie Hollywood en bioscopen maandenlang stillegde. Publiek raakte gewend aan het idee dat Disney's grootste franchises vanuit het comfort van huis bekeken konden worden. Niet alleen gingen films van Pixar en Marvel Studios daarnaartoe, maar ook series die zich afspelen in het 'Star Wars'-universum en het Marvel Cinematic Universe waren daar te vinden. De conclusie is dan snel gemaakt dat de grote verschuiving van het bedrijf naar een toekomst gericht op streaming de opbrengsten aan de box office heeft beïnvloed.

Afbeelding: 'Haunted Mansion', TMDB

Meer artikelen