‘God Save Texas’: Een diepgaande blik op Texas door de ogen van Linklater, Stapleton en Sosa

DDavid Meijer 29 januari 2024 14:58

De documentaireserie 'God Save Texas', geregisseerd door Richard Linklater, Alex Stapleton en Iliana Sosa, biedt een uniek perspectief op hun thuisstaat Texas. Elk brengt hun eigen kijk op de staat die een weerspiegeling is van het verleden, heden en toekomst van de Verenigde Staten.

De inspiratie en opzet van 'God Save Texas'

Het hart van de serie 'God Save Texas' is het boek 'God Save Texas: A Journey Into the Soul of the Lone Star State' van Lawrence Wright. Deze driedelige anthologieserie, gedistribueerd door HBO Documentary Films, is geen opeenvolgende reeks, maar een verzameling van unieke en persoonlijke perspectieven op de staat Texas. De serie is een levendig portret van een staat die de Verenigde Staten' verleden, heden en toekomst weerspiegelt.

Linklaters persoonlijke band met de gevangenisindustrie

Richard Linklater, een van de drie regisseurs van de serie, baseerde zijn aflevering 'Hometown Prison' op zijn ervaringen in een van zijn twee geboortesteden, Huntsville, Texas. In de jaren '70, toen Linklater daar woonde, was er nog geen sprake van een gevangenisboom. Het aantal gevangenen was stabiel op 50.000. De gevangenisindustrie was al groot, maar het was er gewoon. Het 'tough on crime'-beleid heeft de industrie doen groeien van 11 gevangenissen naar meer dan honderd. Linklater, die mensen kent aan beide kanten van de tralies en een stiefvader had die gevangenisbewaarder was, is nog steeds betrokken bij deze kwesties.

Alex Stapleton, een andere regisseur van de serie, wilde met zijn bijdrage laten zien hoe de zwarte cultuur heeft bijgedragen aan de staat Texas. Volgens Stapleton is de geschiedenis en cultuur van zwarte Amerikanen in Texas opzettelijk uitgewist. Hij spreekt over het maken van zijn aflevering in de huidige politieke omgeving, waarin de overheid van Texas regelmatig boeken verbiedt. Zijn film werd een van de belangrijkste dingen die hij in zijn carrière heeft gedaan, omdat het een manier was om het zwarte verhaal van Texas op film vast te leggen.

Sosa's blik op het leven 'in-between'

Iliana Sosa, de derde regisseur van de serie, is opgegroeid aan de grens in El Paso, een overwegend Latino gebied. Ze bespreekt haar unieke ervaringen van opgroeien in deze regio, het oversteken tussen Juárez en El Paso, en het wonen in 'het tussenin'. Sosa's aflevering onderzoekt wat het betekent om te leven in dit 'in-between', iets waar veel mensen van kleur zich mee kunnen identificeren.

Afbeelding: 'Texas', TMDB

Meer artikelen