Haal alles uit je Netflix-abonnement met deze 16 minder bekende tips

RRoos Verhoeven 24 november 2023 08:35

Netflix zit vol met handige functies en er zijn tal van minder bekende functies die je kunt ontdekken om je kijkervaring te verbeteren en om bijvoorbeeld de beveiliging van je account te versterken. Van het verfijnen van het aanbevelingsalgoritme tot het gebruik van verborgen genre-codes, hier zijn 16 tips en tricks om je Netflix-ervaring te optimaliseren.

Gemakkelijk zoeken naar Netflix Originals

Verbeter je 'zoekskills' door naar Netflix Originals te zoeken met één zoekterm: 'Netflix'. Open de Netflix-app, typ 'Netflix' in de zoekbalk en je krijgt alle Original Netflix-films en -series te zien die ooit zijn uitgebracht. Ga nog een stap verder om de interactieve specials van Netflix te vinden. Type 'interactive' in het zoekvak en deze set Netflix Originals verschijnt, inclusief titels voor kinderen. Je kunt dezelfde methode gebruiken om content te vinden die in 4K of HDR wordt uitgezonden.

Hulp bij het kiezen van wat je wilt kijken

Het kiezen van wat je wilt kijken op Netflix kan een uitdaging zijn, vooral met de eindeloze rij aan thumbnails die je te wachten staan. Sites zoals FilmVandaag.nl en JustWatch proberen orde te scheppen in de uitgebreide catalogus van Netflix, door je te laten zien wat er nieuw en populair is op Netflix met behulpzame filters die je kunt gebruiken om iets te vinden om te kijken.

Ontdek de verborgen codes van Netflix

Je hebt misschien al gehoord van verborgen codes voor subcategorieën op Netflix, maar deze bestaan echt. Verfijn je zoektocht naar titels in een specifiek genre door speciale codes te gebruiken bij het bekijken in een webbrowser. Met zoveel om door te sorteren, kan deze truc je helpen om gemakkelijk anime, vakantiecontent, actie en avontuur, musicals en meer te vinden met de juiste code.

Bekijk ze hier: https://www.netflix.com/tudum/articles/netflix-secret-codes-guide

Wis gênante binge-sessies uit je geschiedenis

Je kunt eenvoudig je kijkgeschiedenis verwijderen om elke kans op schaamte te elimineren. En door dit te doen, verbeter je ook de aanbevelingen van Netflix, aangezien het je recente binge niet zal gebruiken als leidraad voor toekomstige suggesties.

Ga op een laptop naar je Account-pagina, vouw de opties voor je profiel uit in het gedeelte Profiel & Ouderlijk toezicht en klik vervolgens op de kleine link Bekijken. Voor alles wat je uit je geschiedenis wilt verbergen, klik je op de cirkel met een schuine streep erdoor aan de rechterkant.

Bedien je video met toetscombinaties

Kijk je vaak Netflix op een computer? Dan vertrouw je misschien op een muis om te pauzeren, terug te spoelen of het volume te regelen. Maar er zijn toetscombinaties voor. Bijvoorbeeld, met de spatiebalk of enter kun je pauzeren en afspelen. Met de rechter- of linkerpijltjestoets kun je 10 seconden vooruit of achteruit springen. Met de pijltjestoetsen omhoog en omlaag kun je het volume verhogen of verlagen. En met de M-toets kun je dempen en het geluid weer inschakelen. Dit zijn de handigste combinaties:

  • Spatiebalk of enter: Schakelen tussen pauze en afspelen.
  • Tik op de pijltjestoets rechts of links: 10 seconden vooruit of terug gaan.
  • De pijltjestoets rechts of links ingedrukt houden: Snel vooruitspoelen en terugspoelen in stappen van 10 seconden.
  • Pijltjestoets omhoog en omlaag: Verhoogt en verlaagt het volume.
  • M toets: Dempen en weer aanzetten.
  • F toets: Volledig scherm in- en uitschakelen.
  • S toets: De intro van televisieprogramma's overslaan.
  • Esc-toets: Volledig scherm afsluiten.

Beheer je datagebruik voor Netflix

Veel mensen vinden het heerlijk om Netflix op hun mobiele telefoons of tablets te kijken. Voor degenen met beperkte data kan dat echter een flinke hap uit je databundel nemen, afhankelijk van de videokwaliteit. Gelukkig kun je het datagebruik aanpassen om de hoeveelheid voor je apparaat te verlagen.

Open de Netflix-app op je telefoon en tik op het pictogram Meer of op je profiel. Klik op App Settings (App-instellingen) en navigeer naar Video Playback (Video afspelen) om Cellular Data Usage (Mobiel gegevensgebruik) te selecteren. In de helpsectie van Netflix moet je de downloadinstellingen wijzigen in Alleen Wi-Fi om te voorkomen dat je mobiele abonnement gegevens verbruikt. Merk op dat dit alleen wordt weergegeven als je apparaat met mobiele data werkt.

Verbeter je kijkervaring met Audio Beschrijving

Een minder bekende functie op Netflix is de Audio Beschrijving-functie die handig is voor kijkers met een handicap. Wanneer je deze activeert, geeft een voice-over een beschrijving van wat er op het scherm gebeurt tijdens een serie of film. De functie geeft gedetailleerde beschrijvingen van huidskleur, haar en andere fysieke kenmerken.

Om het aan te zetten, begin je met het afspelen van een video op je apparaat. Gebruikers van mobiele apparaten of computers kunnen op hun scherm tikken, terwijl slimme tv's, Apple TV of spelconsoles de afstandsbediening moeten gebruiken.

Selecteer het Dialoog icoon om te zien voor welke talen Audiobeschrijving beschikbaar is en kies je optie.

Pas de weergave van je ondertitels aan

Ondertitels zijn beschikbaar voor alle kijkers en dit jaar heeft Netflix deze functie nog meer aanpasbaar gemaakt voor gebruikers, inclusief kijkers die doof of slechthorend zijn. Je kunt de ondertitelingsinstellingen voor lettertype, grootte, schaduw van tekst of achtergrond aanpassen.

Je dient Netflix te openen in een webbrowser en een profiel te selecteren op de accountpagina. Klik op Subtitle Appearance (Ondertitelweergave) om de instellingen te wijzigen en klik vervolgens op Save (Opslaan). Dit kun je doen voor elk profiel op je Netflix-account. Mogelijk moet je de app opnieuw laden op je tv om de wijzigingen door te voeren.

Beveilig je profiel met een pincode

Deel je je Netflix-account met iemand die af en toe dingen bekijkt op jouw profiel? Misschien kijkt je tiener stiekem naar Riverdale of een andere serie die bedoeld is voor volwassenen. Als je wilt voorkomen dat anderen op je account je aanbevelingsstroom verstoren, kun je een pincode op je profiel zetten.

Ga naar je accountpagina vanuit een webbrowser en scroll naar de instellingen voor Profiel & Ouderlijk toezicht. Klik op Profielvergrendeling wijzigen en voer je accountwachtwoord in wanneer daarom wordt gevraagd. Vink het vakje aan waar staat: "Voer je accountwachtwoord in om Profielvergrendeling voor het profiel van XYZ te bewerken.". Voer een viercijferige pincode in.

Verplaats profielen met de profieloverdracht functie

Nu Netflix van plan is om subaccountkosten te laten betalen voor het delen van wachtwoorden, wil je misschien je vrienden, familie of exen aansporen om hun eigen abonnementen te nemen. Je kunt dat doen door gebruik te maken van de profieloverdracht functie, waarmee gebruikers hun profielen naar een nieuw account kunnen verplaatsen terwijl ze hun persoonlijke kijklijsten, instellingen, aanbevelingen, spellen en kijkgeschiedenis behouden.

Hover met je muis over je profielpictogram en klik op Profiel overdragen in het menu. Selecteer Toestaan om de functie in te schakelen.

Verhoog je beveiliging door op afstand uit te loggen

Terwijl de profieloverdracht een leuke manier is om mensen te verbannen van je account, stelt de nieuwste functie van Netflix je in staat om op afstand uit te loggen op individuele apparaten. Ga naar je Account pagina, scrol naar beneden naar Beveliging en Privacy en klik op Toegang en apparaten beheren.

Beheers je binge-gewoonten door autoplay uit te schakelen

Eenmaal begonnen met een serie kan het moeilijk zijn om te stoppen. Als je merkt dat je binge-gewoontes uit de hand lopen omdat Netflix direct de volgende aflevering van de serie start na het einde van je huidige aflevering, kun je dit stoppen. Hetzelfde geldt voor previews. Ga naar je Account-pagina door op 'profiel beheren te klikken'en check vervolgens 'Knoppen voor automatisch afspelen'.

Bekijk je bitrate stats voor streamingkwaliteit

Benieuwd naar de streamingkwaliteit van je favoriete serie? Check de bitrate met het 'Stats for nerds' menu van Netflix. Een hogere bit rate betekent een hogere videokwaliteit. Met je video open, druk op Ctrl + Shift + Alt + D op je laptop toetsenbord om je bitrate-snelheid, buffering staat en framerate te checken.

Verfijn Netflix aanbevelingen met 'Two Thumbs Up'

In april heeft Netflix een nieuwe functie gelanceerd: Two Thumbs Up. Als onderdeel van zijn aanbevelingssysteem geeft dit je extra passie voor een titel aan en helpt het Netflix om te bepalen wat je echt graag kijkt. Hoewel de standaard duimen-omhoog en duimen-omlaag pictogrammen je in staat stellen om een basisbeoordeling te geven aan een serie of film, geeft het klikken op twee duimen de feedback dat je een échte fan bent.

Stel meldingen in voor aankomende series en films

Hoewel Netflix je misschien al e-mails stuurt over wat er binnenkort komt of over nieuwe toegevoegde films die 'je misschien leuk vindt', kun je het heft in eigen handen nemen door meldingen binnen de app te activeren. Stel herinneringen in voor titels die in de nabije toekomst verschijnen. In plaats van te vertrouwen op je geheugen of Google voor de informatie, kun je naar de titelpagina van de film of serie gaan en op 'Stuur Melding' te klikken om een melding van Netflix te ontvangen wanneer deze uitkomt.

Download series voor onderweg

Netflix stelt je in staat om series te downloaden zodat je ze onderweg kunt bekijken. Het is zeker een aanrader om Netflix-series te downloaden als onderdeel van je routine tijdens het inpakken voor je trip. Je kunt Netflix series en films downloaden op elk apparaat dat de Netflix-app ondersteunt, zoals iPads en iPhones, Android telefoons en tablets, Fire tablets, Windows apparaten en Chromebooks.

Afbeelding: yousafbhutta

Meer artikelen