Halloween-horror: 7 films om te griezelen op de bank

DDavid Meijer 31 oktober 2023 07:49

Fluiten in het donker om de angst te bezweren is wat men adviseert. Maar wat als het gefluit niet van jou komt? Halloween vraagt om een potje griezelen, speels of serieus. Hier zijn zeven filmtips om het griezelen in stijl te vieren.

Frankenweenie: aandoenlijke hondenliefde

Halloween zou niet compleet zijn zonder een film van Tim Burton, bekend om zijn creaties van bizarre creaturen zoals in Edward Scissorhands en Beetlejuice. Frankenweenie is een aandoenlijk en hartveroverend verhaal dat zowel jong als oud zal boeien. Victor, het hoofdpersonage, wekt zijn overleden hondje terug tot leven met de hulp van de wetenschap. Maar is het hondje nog steeds hetzelfde liefdesschepsel van voorheen?

Yummy: horror in het ziekenhuis

Van de producenten van Patser en Torpedo komt Yummy, een film die bol staat van pretentieloos entertainment en gore. De film speelt zich af in een groezelig ziekenhuis in Oost-Europa waar een borstverkleiningsoperatie gruwelijk misgaat. Met liters bloed, rondvliegende ledematen en een verstoorde eetlust voor plastische chirurgie is Yummy de perfecte film voor een huiveringwekkende Halloween-avond.

Del Toro's curieuze horrorcollectie

Guillermo del Toro, Mexico's meest zachtaardige oom, heeft acht korte horrorfilms geselecteerd voor zijn Cabinet of Curiosities. Elke film is uniek in zijn aanpak en toon, waarbij del Toro ze persoonlijk introducteert met een toverstokje in de hand. Twee van de films zijn gebaseerd op zijn eigen korte verhalen. Het is een verzameling om te koesteren en stukje bij beetje te genieten.

Toy Story of Terror: Woody's angstaanjagende avontuur

In Toy story of terror gaan Woody en zijn vrienden een avontuur aan dat nog maar weinig bekend is. Ze moeten overnachten in een motel waar ze een voor een lijken te verdwijnen. Gelukkig voor hen (en ons) laat Woody het hier niet bij. Een spannend, maar ook plezierig avontuur in het donker.

Scream: angst en kunst vermengd

Scream is een horrorfilm gebaseerd op het iconische schilderij 'De schreeuw' van Edvard Munch. Deze Hollywoodfranchise draait om een moordenaar die schuilgaat achter een masker dat geïnspireerd is op het schilderij. Maak je klaar voor een avond vol spanning, stel je telefoon in op vliegtuigstand, en laat je de stuipen op het lijf jagen. Bang zijn is immers leuk!

What we do in the shadows: vampiers op z'n Waititi's

Taika Waititi, bekend van de Hitlerkomedie Jojo Rabbit, heeft met What we do in the shadows een hilarische mockumentary gemaakt over vier vampier-huisgenoten. Waititi zelf speelt een 379 jaar oude dandy die het leven ziet als één groot verkleedfeest. Deze film brengt zeker wat humor in je Halloweenavond.

Halloween: de klassieke griezel

Geen Halloween is compleet zonder de klassieke horrorfilm Halloween van John Carpenter. Deze film uit 1978 volgt de moordlustige Michael Meyers, die op Halloweenavond in 1963 zijn zus neersteekt. Het betekende de doorbraak van Jamie Lee Curtis, die zich al snel tot scream queen kroonde.

Meer artikelen