'Harry Potter'-rol van Snape (Alan Rickman) werd bijna vertolkt door andere topacteur

DDavid Meijer 20 november 2023 15:42

Het publiek kent Alan Rickman vooral als Severus Snape uit de Harry Potter-films, maar wist je dat een andere bekende acteur, Tim Roth, oorspronkelijk voor deze rol was bedoeld? Lees hier het bijzondere verhaal achter de casting van deze iconische rol.

Alan Rickman: Meer dan alleen Snape

Alan Rickman is een naam die sterk geassocieerd wordt met de Harry Potter-reeks, waarin hij de bittere, sadistische en cynische leraar Severus Snape speelde. Echter, Rickman is niet alleen bekend vanwege zijn rol in de tovenaarswereld. Hij heeft ook memorabele rollen gespeeld in andere populaire films zoals Die Hard, waarin hij de rol speelde van Hans Gruber, en in Jane Austins verfilming van Sense and Sensibility als Colonel Brandon. Bovendien speelde hij de getrouwde zakenman Harry die verliefd werd op zijn sexy secretaresse Mia in Love Actually.

Tim Roth: Bijna Professor Snape

De rol van Snape had bijna een heel andere wending gekregen. Tim Roth, een acteur die ook bekend staat om zijn fenomenale acteerwerk in diverse films van Quentin Tarantino, zoals Resevoir Dogs en Pulp Fiction, was oorspronkelijk bedoeld voor de rol van Snape. Roth had de kans om voor meerdere jaren de rol van deze markante professor te vervullen, maar koos uiteindelijk voor een ander pad.

Roth's keuze: Planet of the Apes boven Harry Potter

In plaats van het donkere en complexe personage van Snape te spelen, ging Roth uiteindelijk aan de slag met een andere interessante rol, namelijk die van General Thade in Planet of the Apes. In deze film uit 2001, die op een planeet speelt die door apen wordt geregeerd, speelde Roth de brutale leider van het apenleger. Zijn keuze om Snape niet te spelen maakte de weg vrij voor Alan Rickman om deze legendarische rol te vervullen.

Ondanks het missen van de kans om een iconisch personage zoals Snape te spelen, gaf Roth aan geen spijt te hebben van zijn beslissing. In feite gaf hij toe dat Rickman de beste man was voor de rol. Hij prees Rickman's interpretatie van Snape en verklaarde dat hij het personage heel anders zou hebben benaderd. Alom wordt erkend dat Rickman's vertolking van Snape de fans van de Harry Potter-reeks heeft betoverd.

Afbeelding: 'Harry Potter and the Prisoner of Azkaban', TMDb

Meer artikelen