Heruitgave van 'Stop Making Sense' overtreft oorspronkelijke box office opbrengst

KKees van den Berg 15 november 2023 08:41

De klassieke concertfilm 'Stop Making Sense' van de Talking Heads heeft sinds de heruitgave in de herfst al $5 miljoen opgehaald, meer dan de volledige eerste looptijd van de film in 1984. Ondanks het feit dat de kaartverkoop niet is aangepast voor inflatie, is het een indrukwekkend resultaat voor een 40-jarige documentaire.

Heruitgave overtreft originele box office opbrengst

'Stop Making Sense', de iconische concertfilm van de Talking Heads, heeft sinds zijn terugkeer in de bioscopen een indrukwekkende $5 miljoen opgehaald. Dit is meer dan de film oorspronkelijk ophaalde tijdens zijn 41-weken durende run in 1984, ondanks het feit dat de kaartverkoop niet is aangepast voor inflatie. Dit is een opmerkelijke prestatie, vooral gezien de leeftijd van de documentaire en de bandleden.

Nieuwe generatie ontdekt 'Stop Making Sense'

Volgens A24, de distributeur van de film, is het niet alleen het oudere publiek dat terugkeert naar de bioscoop om 'Stop Making Sense' te zien. Meer dan 60% van de bioscoopbezoekers was niet eens geboren toen de film oorspronkelijk werd uitgebracht. De meerderheid van de huidige filmliefhebbers bekijkt dus 'Stop Making Sense' voor het eerst in de bioscoop, wat bijdraagt aan het succes van de heruitgave.

A24 brengt geremasterde versie naar filmfestival

A24, die de wereldwijde rechten op 'Stop Making Sense' vorig jaar verwierf, heeft de geremasterde versie van de film op het Toronto International Film Festival in september gepresenteerd. De wereldpremière, waarbij dansen werd aangemoedigd, werd gevolgd door een vraag- en antwoordsessie met de vier originele bandleden David Byrne, Tina Weymouth, Chris Frantz en Jerry Harrison.

'Stop Making Sense' staat bekend als een van de grootste concertfilms ooit, met dank aan de overleden regisseur Jonathan Demme. Gefilmd gedurende drie nachten in Hollywood's Pantages Theater in december 1983, bevat de film enkele van de meest memorabele nummers van de Talking Heads, zoals 'Burning Down the House', 'Once in a Lifetime' en 'This Must Be the Place'. Deze klassiekers hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de blijvende populariteit van de film.

'Stop Making Sense' is vanaf donderdag 11 januari 2024 in de bioscoop te zien.

Afbeelding: 'Stop Making Sense', TMDb

Meer artikelen