Het laatste seizoen van 'The Crown': Alles wat we weten

RRoos Verhoeven 15 november 2023 13:31

Het zesde en laatste seizoen van het met Emmy bekroonde Netflix drama 'The Crown' staat op het punt van beginnen. Het belooft een spannend einde te zijn van de koninklijke saga die decennia van het Britse koningshuis weergeeft. Hier is alles wat we weten over wat er komen gaat.

Het einde van 'The Crown'

'The Crown', een van de meest populaire Original-series van Netflix, zal binnenkort de kroon neerleggen. De serie, die tijdens zijn run 21 Emmy Awards heeft gewonnen, sluit af met zijn zesde seizoen. Dit laatste seizoen zal het verhaal vertellen van koningin Elizabeth II en de Britse koninklijke familie in de late 20e en vroege 21e eeuw.

De evolutie van personages in 'The Crown'

De bejubelde serie heeft ongeveer zes decennia van de regeringsperiode van Elizabeth II in kaart gebracht. Hierbij werden de centrale personages elke twee seizoenen opnieuw gecast omdat de serie door de recente geschiedenis beweegt en de personages ouder worden. Claire Foy vertolkte de rol van de jonge Elizabeth in de eerste twee seizoenen van 'The Crown' en werd opgevolgd door Olivia Colman in seizoenen drie en vier; beiden wonnen Emmy's voor hun werk. Imelda Staunton nam de rol over in seizoen vijf en zal de serie afsluiten terwijl deze de vroege jaren 2000 betreedt.

Release van het laatste seizoen, seizoen 6 'The Crown' op Netflix

In tegenstelling tot eerdere seizoenen, die in één keer werden uitgebracht op Netflix, zal het laatste seizoen van 'The Crown' in twee delen worden opgesplitst. De eerste vier afleveringen gaan in première op 16 november en de laatste zes afleveringen van het seizoen - en de serie - volgen vier weken later op 14 december.

Bekijk hier de trailer van 'The Crown' seizoen 6, deel 1: https://youtu.be/FbmIJrUfe9Q

Focus van het laatste seizoen 'The Crown'

Het laatste seizoen zal de jaren 1997-2005 beslaan, maar deze jaren zullen niet gelijkmatig worden verdeeld over de 10 afleveringen. De eerste vier afleveringen van deel één zullen gericht zijn op de maanden voorafgaand aan de dood van Diana op 31 augustus 1997, toen zij en haar vriend Dodi Fayed omkwamen bij een auto-ongeluk in Parijs tijdens een achtervolging door paparazzi, en de nasleep van het ongeluk en de kritiek op de koningin voor het uit het zicht blijven gedurende enkele dagen na het gebeuren. Elizabeth Debicki, die de prinses van Wales speelt, vertelde aan The Hollywood Reporter dat het filmen van de scènes waar Diana en Dodi (Khalid Abdalla) door paparazzi werden belaagd zeer heftig was: “Je hoeft het maar 10 seconden te ervaren voordat je beseft dat het volkomen bizar en een verschrikkelijke ervaring is om jezelf in te bevinden. Je bent echt gevangen.”

Peter Morgan is de maker en showrunner van 'The Crown'. Hij heeft eerder andere werken over koningin Elizabeth II geschreven, waaronder de film 'The Queen' uit 2006 - die sommige van dezelfde gebeurtenissen beschrijft als die in seizoen zes van 'The Crown' - en 'The Audience', een toneelstuk over de ontmoetingen van Elizabeth II met 12 verschillende premiers gedurende haar regering.

Morgan had aanvankelijk gepland dat de serie zes seizoenen zou duren, met elk seizoen dat ongeveer een decennium van Elizabeth II's regering bedekte, die in 1952 begon. In januari 2020 zei hij echter dat het bij het beginnen met het bedenken van verhalen voor seizoen vijf, “duidelijk werd dat dit het perfecte moment en de perfecte plaats is om te stoppen”. Een paar maanden later, echter, kwam Morgan op zijn besluit terug: “Toen we begonnen te discussiëren over de verhaallijnen voor seizoen vijf, werd het al snel duidelijk dat we, om recht te doen aan de rijkdom en complexiteit van het verhaal, terug moesten gaan naar het oorspronkelijke plan en zes seizoenen moesten doen”.

Afbeelding: The Crown Season 6 - Part 1 , Keith Bernstein, Netflix (FilmVandaag)

Meer artikelen