Het mysterie van Kurt Russell's personage Lee Shaw in 'Monarch: Legacy of Monsters'

KKees van den Berg 26 november 2023 09:57

'Monarch: Legacy of Monsters' is niet alleen een uitstekende serie op zichzelf, maar heeft ook een verrassende connectie naar het grotere Monsterversum. Kurt Russell's personage, Lee Shaw, blijkt al voor de serie te hebben bestaan.

De connectie van 'Monarch' met het Monsterversum

'Monarch: Legacy of Monsters' is een voorbeeld van hoe een televisieserie een universe kan verrijken zonder een last te worden. De serie speelt zich af op twee tijdlijnen en vertelt het verhaal van de mysterieuze organisatie Monarch, maar ook het verhaal van een vrouw en haar nieuw ontdekte halfbroer die proberen te achterhalen hoe hun vader betrokken is bij de organisatie. Het verhaal is verweven met personages en elementen uit andere films, zoals John Goodman's Bill Randa en de reactie van de wereld op de Massive Unidentified Terrestrial Organisms (MUTO's).

Lee Shaw: Een bekend gezicht in het Monsterversum

Eén van de meest interessante elementen van 'Monarch' is het personage van Lee Shaw, vertolkt door zowel Kurt als Wyatt Russell. Hoewel we nog veel moeten leren over Shaw en zijn rol in het mysterie, blijkt dat we hem al eerder in het Monsterversum hebben ontmoet. In de prequel strip 'Godzilla: Awakening', gepubliceerd een week voor de release van Gareth Edwards' 'Godzilla' in 2014, ontmoeten we Shaw in 1946 wanneer hij de vader van Serizawa ontmoet. De strip dient als oorsprongsverhaal voor de organisatie Monarch en de ontmoeting tussen Shaw en de soldaten tijdens een MUTO-aanval is daar een cruciaal onderdeel van.

De serie 'Monarch: Legacy of Monsters' lijkt in veel opzichten een soort bewerking van de strip 'Godzilla: Awakening'. We zien de oorsprong van Monarch en hoe mensen begonnen met het observeren en documenteren van de MUTO's in het moderne tijdperk. Shaw's verhaal is uiteraard aangepast voor de serie, maar er blijven veel vragen over. Zo is er nog steeds de vraag hoe iemand die volwassen was in de jaren 50 eruit ziet als Kurt Russell in 2014. Het is onwaarschijnlijk dat dit zomaar genegeerd zal worden.

Meer artikelen