Het ongelofelijke verhaal van een peperdure Netflix-serie 'Conquest' die nooit is uitgebracht

RRoos Verhoeven 25 november 2023 18:58

In 2018 stond filmmaker Carl Erik Rinsch op het punt om een van de grootste deals in de streamingindustrie te sluiten. Zijn project 'Conquest' werd opgepikt door Netflix, maar eindigde in een financiële nachtmerrie van 55 miljoen dollar en een afgebroken productie zonder ook maar één afgewerkte aflevering.

De hevige strijd om Rinsch's project

In het hart van de streaming boom in 2018, wist een relatief onbekende filmmaker genaamd Carl Erik Rinsch de aandacht te trekken van grote spelers in de filmindustrie. Ondanks zijn eerdere film, '47 Ronin', die zowel commercieel als kritisch flopte, was de vraag naar nieuwe content zo intens dat Rinsch's sciencefictionproject over kunstmatige mensen een hot item werd. Na een felle biedingsoorlog sloot Rinsch een informele acht-cijferige overeenkomst met Amazon, maar Netflix wist de deal uiteindelijk te kapen door nog meer geld en zeldzame privileges zoals de final cut aan te bieden.

De kostbare vergissing van Netflix

Wat aanvankelijk een veelbelovende deal leek, veranderde al snel in een kostbare vergissing voor Netflix. De streaminggigant investeerde meer dan 55 miljoen dollar in Rinsch's serie, maar ontving nooit een enkele afgewerkte aflevering. Na het tekenen van het contract begon Rinsch volgens cast- en crewleden vreemd gedrag te vertonen. Hij beweerde onder andere het geheime transmissiemechanisme van COVID-19 te hebben ontdekt en blikseminslagen te kunnen voorspellen, en besteedde een groot deel van het Netflix-geld aan risicovolle investeringen op de aandelenmarkt en in cryptocurrencies.

De juridische strijd tussen Rinsch en Netflix

De deal tussen Rinsch en Netflix heeft geleid tot een gecompliceerde juridische strijd. Rinsch claimt dat Netflix hun contract heeft geschonden en eist minstens 14 miljoen dollar aan schadevergoeding. Netflix daarentegen ontkent dat het Rinsch iets verschuldigd is en heeft zijn eisen als afpersing betiteld. De zaak is momenteel in een vertrouwelijke arbitrageprocedure, waarvan de uitspraak binnenkort wordt verwacht.

Ondanks de financiële problemen met Netflix, wist Rinsch een aanzienlijke winst te maken met zijn investeringen in de cryptocurrency dogecoin. Met een saldo van bijna 27 miljoen dollar ging hij op een extravagante uitgavenspree waarbij hij onder andere vijf Rolls-Royces, een Ferrari en miljoenen dollars aan high-end meubels en designerkleding kocht. Volgens Rinsch waren de aankopen bedoeld als rekwisieten voor 'Conquest' en had hij ze gekocht met het productiegeld van Netflix.

Meer artikelen