Het tijdperk van superheldenfilms loopt ten einde: Hoe Hollywood zichzelf kan redden

KKees van den Berg 29 december 2023 11:55

Na een teleurstellend jaar voor superheldenfilms van zowel DC als Marvel moet Hollywood op zoek naar een nieuwe koers. Het tijdperk van superheldenfilms lijkt wellicht ten einde, maar de vraag blijft of Hollywood weet wat het moet doen om dit gat te vullen.

Terugval in populariteit van superheldenfilms

Het afgelopen jaar was niet zo rooskleurig voor fans van superheldenfilms. The Marvels kende in november het slechtste openingsweekend van alle films in de 15-jarige geschiedenis van de Marvel Cinematic Universe. Aquaman and the Lost Kingdom deed het tijdens de kerstvakantie nog slechter met slechts $40 miljoen over het vierdaagse weekend. Dit zijn schokkende cijfers voor grote studio releases, laat staan voor sequels op films die wereldwijd meer dan $1 miljard opbrachten. Het begint er dus langzaam op te lijken dat de dagen van superhelden als culturele krachtpatsers voorbij zijn.

Filmindustrie heroverweegt strategieën

Deze plotselinge ineenstorting van de superheldenfilm kan worden gezien als een correctie van de filmindustrie waarbij Disney en Warner Bros. worden gedwongen om hun strategieën te heroverwegen en te erkennen dat ze niet zomaar doorsnee uperheldenfilms kunnen uitbrengen en tegelijkertijd verwachten dat fans er massaal naartoe zullen gaan. De sterke prestaties van films zoals 'Across the Spider-Verse' en 'The Batman' lijken erop te wijzen dat het publiek nog niet helemaal klaar is met superheldenfilms, maar wel met de uitgebreide en onhandelbare universums die nu zowel op de tv als in de bioscoopzalen getoond worden. Dit is een van de redenen waarom studio's nu plannen maken om hun universums te rebooten of opnieuw te beginnen.

Onzekerheid over het post-superhelden-tijdperk

Het lijkt erop dat de filmindustrie nog geen duidelijk plan heeft voor wat er na de superheldenfilms komt. Het verontrustende is niet zozeer het feit dat films zoals 'The Marvels' en 'Aquaman 2' veel minder presteerden dan hun voorgangers, maar dat ze toch op de eerste plaats terechtkwamen. Dit suggereert dat er mogelijk niet genoeg concurrentie of diversiteit is binnen het huidige aanbod van films. Eén ding is duidelijk: Hollywood zal zich moeten aanpassen en vernieuwen om de leegte die de superheldenfilms achterlaten te vullen.

Volgend jaar zal zeker geen jaar zijn zonder blockbusters met films als 'Dune: Part Two' en 'Furiosa: A Mad Max Saga' die al op de planning staan. Maar de vraag is of deze films hetzelfde wereldwijde bereik en dezelfde impact kunnen hebben als de superheldenfilms van vroeger. Als de superhelden het niet voor hen gaan doen, zal de filmindustrie zelf moeten uitzoeken hoe ze zichzelf moeten gaan redden...

Afbeelding: 'Aquaman and the Lost Kingdom', TMDB

Meer artikelen