Hoe de 6 James Bond-acteurs zich verhouden tot Ian Fleming's iconische 007

KKees van den Berg 12 december 2023 10:49

James Bond is inmiddels door zes iconische acteurs naar het witte doek gebracht, maar hoe nauwkeurig volgen deze vertolkingen het originele karakter zoals ontworpen door Ian Fleming? We kijken naar de vertolkingen van Connery tot Craig en hoe zij zich verhouden tot de Bond van Fleming.

Hoewel zes iconische acteurs James Bond op het scherm tot leven hebben gebracht, lijken of handelen geen van hen precies zoals de auteur hem in zijn boeken beschreef. Sinds James Bond is gespeeld door verschillende acteurs is het enigszins verrassend dat Fleming consistent was in de details van het uiterlijk, het gedrag, de karaktereigenschappen en de ondeugden van het personage. Echter, de Bond van Fleming was niet precies het personage dat verscheen in de filmadaptaties van de franchise, aangezien talloze scenarioschrijvers in de loop der tijd creatieve vrijheid namen wat betreft het personage 007.

Sean Connery's 007: Een 'opgeschoonde' Bond

Hoewel de vroege films van Connery vrij dicht bij de romans van Fleming bleven waaruit ze waren aangepast, was Connery warmer en minder scherp dan de interpretatie van de auteur van het personage. De invloedrijke kijk van Sean Connery op Bond was in alle opzichten de matinee-idool. De Bond van Connery was ook opmerkelijk omdat hij enkele van de meer aanstootgevende elementen van Fleming's interpretatie van het personage afschraapte. Hoewel zijn gedrag ten opzichte van vrouwen op zijn best twijfelachtig was en hij soms een lompe bruut kon zijn, daagde de 007 van Connery nooit de vooroordelen uit die Fleming's 007 in de hele romanserie uitsprak.

Lazenby's Bond: dichtbij die van FLeming

Lazenby heeft slechts één film de rol van Bond gespeeld, maar hij had geen betere kans op de rol kunnen hebben. Het tragische 'On Her Majesty’s Secret Service' zou niet hebben gewerkt zonder iemand anders in de rol, en journalist Ben McIntyre betoogde dat de acteur het dichtst bij het belichamen van Fleming’s kijk op Bond kwam in zijn boek uit 2008 'For Your Eyes Only'. Het is gemakkelijk om te zien waar het argument van McIntyre vandaan komt, aangezien Lazenby's Bond zichzelf meer serieus nam dan Connery deed, net als de versie van de spion van Fleming.

Roger Moore's Bond: Een komische afwijking van Fleming

Roger Moore's vertolking van Bond was berucht waarbij de veteraan zich in de charme van het personage stortte en zijn donkere kant vrijwel volledig achterwege liet. Dit was een aanzienlijk afwijken van de Bond in de romans van Fleming, maar aangezien Moore's films Bond naar de ruimte stuurden en op een Blaxploitation-geïnspireerd avontuur, werd duidelijk dat de franchise het hoofdpersonage van de boekenserie in een nieuwe richting stuurde.

Timothy Dalton's 007: Terug naar Fleming's stijl

Timothy Dalton won punten voor zijn gelijkenis met Hoagy Carmichael, en zijn overeenkomsten met Fleming's kijk op Bond eindigden daar niet. Dalton's korte duur van Bond (2 films) zag de acteur Bond een niveau van morele ambiguïteit geven dat niet werd gezien in eerdere Bonds, evenals een gemene, onpersoonlijke rand. Beide kwaliteiten werden rechtstreeks uit de romans van Fleming gehaald, waar Bond vaak wreed werd genoemd en opmerkelijk in staat was om koud bloed te doden zonder veel emotie.

Pierce Brosnan's Bond: Een blend van Fleming en Moore

Van het sublieme tot het subliem belachelijke, Pierce Brosnan's terecht geprezen vertolking van 007 herhaalde Moore's gambiet en bewoog verder weg van het personage dat in de romans werd gezien. De ijzige huurmoordenaar van Fleming's romans werd vervangen door een ondeugende, zelfbewuste charmeur tijdens Brosnan's tijd in de rol, hoewel dit geen totaal verraad was van de 007 van de auteur. Schrijver Jeremy Black merkte in 'The Politics of James Bond' op dat deze lichtere kijk op het personage nog steeds dichter bij de 007 van Fleming stond dan de Bond van Moore.

Daniel Craig's Bond: Een grote afwijking van Fleming's karakter

De haarkleur van Daniel Craig heeft hem wellicht niet geholpen, maar de ster overwon dit probleem snel toen kijkers hem in de rol zagen. Craig's Bond-films vestigden records voor Bond. Zijn grimmige, post-9/11-incarnatie van 007 liet de sluwe zelf-referentialiteit van Brosnan's Bond varen ten gunste van angst en interne kwelling. Echter, hoewel deze verandering volgens critici en fans welkom was, kwam Craig's 007 niet overeen met de kijk van Fleming op Bond. Ironisch genoeg, door James Bond te humaniseren, kon Craig niet verder afdwalen van de oorspronkelijke incarnatie van het personage.

Afbeelding: 'Casino Royale', TMDB

Meer artikelen