Hoe Letterboxd Martin Scorsese lokte en kijkers klassieke films laat ontdekken

DDavid Meijer 23 november 2023 10:55

Socialemediaplatform Letterboxd dat filmliefhebbers toelaat om films te beoordelen, lijsten te maken en vrienden te volgen, heeft niemand minder dan Martin Scorsese als volger. Maar hoe heeft Letterboxd de gerenommeerde regisseur aangetrokken en zijn publiek geïntroduceerd aan klassieke films?

Scorsese's invloed op Letterboxd

Martin Scorsese is niet alleen een gerenommeerd regisseur, maar ook het meest gevolgde account op Letterboxd. Zijn volgersaantallen gingen snel omhoog nadat hij zich in oktober aansloot kort nadat zijn film 'Killers of the Flower Moon' in de bioscopen was verschenen. Maar Scorsese gebruikt het platform niet alleen om zijn films bij te houden. Zijn eerste post was een lijst met 59 titels die hij als aanvullingen op zijn eigen werk beschouwt. Sindsdien heeft hij nog een tweede lijst gedeeld met zijn favoriete breedbeeldfilms.

De groei van Letterboxd

Letterboxd is een groeiend platform dat in 2011 werd opgericht en tijdens de COVID-pandemie enorm is gegroeid. Het platform heeft meer dan 10 miljoen accounts, een vijfvoudige toename ten opzichte van 2019. Ondanks deze gestage groei heeft het bedrijf aangegeven dat de leeftijdsdemografie niet echt is veranderd. De helft van de actieve gebruikers is jonger dan 35 jaar en meer dan de helft van die groep is tussen de 16 en 24 jaar oud.

Letterboxd's invloed op bioscoopbezoek

Letterboxd draagt actief bij aan de bioscoopervaring. Ze doen dit door advertenties op de website te tonen die slim zijn afgestemd op de kijkactiviteiten van individuele gebruikers. Zoals Gemma Gracewood, de hoofdredacteur van Letterboxd, zegt: "We weten wat mensen leuk vinden en wat ze echt leuk vinden".

Afbeelding: 'Killers of the Flower Moon', MELINDA SUE GORDON/APPLE TV+

Meer artikelen